Crna statistika

U 2019. u saobraćajnim nesrećama poginulo 97 osoba

Povodom Međunarodnog dana bez žrtava u saobraćaju, Kosovska policija je u saradnji sa Ministarstvom infrastrukture i saobraćaja, Savetom za bezbednost u drumskom saobraćaju i Kosovskim udruženjem osiguranja, organizovala okrugli sto. Najčešči uzrok saobraćajnih nesreća je korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje sigurnosnog pojasa. Podsećamo vozače da su od danas obavezne zimske gume i posedovanje zimske opreme.

U 2019. u saobraćajnim nesrećama poginulo 97 osoba

Evropski dan bez žrtava na putu se po treći put obeležava na Kosovu u cilju sprečavanja većeg broja saobraćajnih nesreća. Obeležavanje ovog dana je prilika da se skrene pažnja javnosti na posledice i troškove saobraćajnih nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti kako bi se one sprečile. Jeton Redžepi iz Policije Kosova je izjavio da je od 1999. godine na putevima Kosova poginulo  2523. ljudi, dok je ove godine stopa smrtnosti niža u odnosu na proteklu godinu.

,,Ove godine obeležavamo Međunarodni dan bez žrtava u saobraćaju, sa 10 žrtava manje nego prošle godine. U 2019. godini u saobraćajnim nesrećama je poginulo 97 osoba, dok je u 2018. taj broj iznosio 107. Ove godine želimo da utičemo ne samo na vozače, već i na sve učesnike u saobraćaju u cilju povećanja bezbednosti na putevima. Takođe, želimo da podsetimo koliko je važan ljudski život", rekao je potpukovnik Jeton Redžepi.

Najveći broj saobraćanih nesreća nastaje zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje i nevezivanja sigurnosnog pojasa, ističu iz Saveta za bezbednost pri Ministarstvu infrastructure i saobraćaja.

,,Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od Side godišnje umre 1.8 miliona ljudi, od tuberkuloze 1.3, dok u saobraćajnim nezgodama živote izgubi 1.3 miliona, a 50 miliona bude povređeno", kaže Fejzulah Mustafa iz saveta za bezbednost pri ministarstvu infrastrukture i saobraćaja.

Ekspret za bezbednost u saobraćaju je gostujući u jutarnjem programu RTK2 istakao da se zakon o saobraćaju na Kosovu ne poštuje u dovoljnoj meri.

,,Policija mora preduzimati preventivne mere u smislu oduzimanja bodova nesavesnim vozačima, zatim oduzimanje vozačkih dozvola, dakle, policija mora biti rigoroznija prema vozačima. Jedino na taj način bi se smanjile saobraćajne nezgode, a stepen bezbednosti bi se podigao na viši nivo", rekao je Nolj Dedaj, expert za bezbednost u saobraćaju. 

Zimski uslovi su izazov za sve vozače. Ipak više je onih koj su svoje automobile na vreme pripreme za zimski period.

,,Zamenio sam gume pre nedelju dana, ispravan sam za predstojeću zimsku sezonu'', kaže stanovnik Gračanice.

,,Imam svu zimsku opremu, lance takođe. Savetujem svim vozačima da na vreme pripreme svoj automobil za zimu, da kupe zimske gume zbog učestale magle, leda i poledice. Takođe, kolegama vozačima savetujem da ne staju nepoznatim osobama'', ističe meštanin Gračanice. 

Za nepoštovanje zakona o upotrebi zimske opreme, predviđene su i novčane kazne - za fizička lica 40 evra, dok za pravna lica kazne iznose od sto do trista evra. Ne zaboravite da i pored zimske opreme, vozite oprezno, poštujete pravila i voznju prilagodite uslovima na putu. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš