Šta se dogodilo u selu Žur i kako je poginuo policajac na zadatku

On je vršio nasilje nad maloletnom decom, sedmogodišnjom devojčicom i 11-godišnjim dečakom. Kada je policija krenula da upadne u kuću i uhapsi Irana Badalija u Žuru u Prizrenu, a nakon telefonskog poziva devojčice, naišli su na iznenađenje. Iran, muškarac sa debelim kriminalnim dosijeom, navodno je postavio eksploziv na ulazna vrata, zbog čega je policajac Sami Tači poginuo, dok je njegov kolega teško povređen. Ni Iranov sin nije prošao bez povreda. Gazeta Express je boravila u Žuru odakle donosi priču Đentiane Hasani (Gentiana Hasani) o jezivom događaju.

Šta se dogodilo u selu Žur i kako je poginuo policajac na zadatku

Gazeta Expres je provela ceo dan u selu gde je od seljana dobila priču o Badalu i njegovoj porodici.

Iran Badali se rastao od supruge pre oko osam meseci sa kojom je imao troje dece, dva sina i ćerku. Dvoje dece, sedmogodišnja devojčica i 11-godišnji dečak, živeli su sa ocem u dvospratnoj kući u selu Žur u Prizrenu. U međuvremenu, drugo – muško dete ovog para, staro oko godinu dana, bilo je sa majkom koja živi sa porodicom u selu blizu Žura.

Januara 28., oko 19:00, Iran je otišao svojoj kući. Njegov sedmogodišnji sin i ćerka bili su tamo. Po kazivanju Iranovih komšija, više puta je zlostavljao svoje dvoje maloletne dece. Sedmogodišnja devojčica osumnjičenog bila je ta koja je kosovsku policiju obavestila o nasilju koje joj je naneo njen roditelj.

Nekoliko minuta iza 20:00, nakon poziva devojčice, policajci kosovske policije sa dva automobila otišli su ​​na lice mesta.

U zastareloj dvospratnoj kući u ulici „Šaćir Žuri“ u selu Žur u Prizrenu, nalazilo se dvoje Iranove dece, koja nisu izlazila iz dnevne sobe.

Razlog njihovog boravka u kući bio je zastrašujući.

Na ulazna vrata kuće, Iran Badali navodno je postavio eksplozivnu napravu koja bi eksplodirala ukoliko bi se vrata otvorila.

Ka kući Irana Badalija otišli ​​su pripadnici specijalizovane jedinice kosovske policije. Među njima su bili Sami Tači i Artur Mrasori, zajedno sa još trojicom kolega.

Međutim, na mestu događaja, pokušavajući da uhapsi osumnjičenog, Irana Badalija, policija je upala u zamku – veruje se da je postavljen eksploziv na ulazna vrata njegove kuće.

U eksploziji su teško ranjeni Sami i njegov kolega Artur.

Tači je podlegao povredama, umro je dok su ga meštani prevozili u bolnicu u Prizrenu.

Gazeta Express boravila je danas (juče, prim.red.) u kući ubijenog policajca.

Njegov brat Adil izneo je detalje o pozivu koji je Sami primio pre odlaska u akciju u Žur.

Po kazivanju članova porodice, Sami je bio van dužnosti kada je primio poziv da krene u akciju.

„Tri-četiri sata pre događaja poslednji put smo ga kontaktirali. Bio je kod kuće, ali zvali su ga prekovremeno zbog akcije, racije, ne znam šta su im rekli“, kaže brat pokojnog policajca.

„Osećamo da nam je lakše zahvaljujući policiji i njegovim prijateljima koji nas ne ostavljaju nasamo. Sami je dečak koji je još sa 15 godina pa sve do kraja, svoj život posvetio kosovskoj policiji“, kazao je brat pokojnog Samija.

Sami Tači je iza sebe ostavio troje dece i suprugu.

Kakva je bila kriminalna prošlost Iranove porodice za koju se takođe sumnja da je ubijena?

Poznato je da porodica Irana Badalija iz sela Žur kod Prizrena ima krivičnu prijavu. Iranov otac bio je osuđen na nekoliko godina zatvora tokom 1990-ih zbog ubistva supruge i oca.

Zatvor je služio u Dubravi, gde je ubijen u srpskom granatiranju tokom poslednjeg rata na Kosovu.

U takvoj situaciji Iran Badali je odrastao sam bez ičije brige.

„Ne pitaj, čovek je bio ovaj naš komšija Iran. Odrastao je kao siroče. Tata je bio u zatvoru zbog ubistva majke i dede (majčina strana), osuđen je u Dubravi. Ali on je umro tokom ratnog bombardovanja Dubrave“, kažu Iranove komšije.

Ali pre oko 12 godina oženio se devojkom koja je živela blizu sela Žur. Sa njom je imao troje dece, dva dečaka i devojčicu.

Iran je uvek donosio probleme svojoj kući. Konzumiranje alkohola i drugih narkotika već mu je postalo navika.

Gledajući čitavu ovu situaciju, 2019. godine, nakon fizičkog i psihičkog nasilja, supruga se odlučuje da se od njega odvoji, ostavivši sa sobom samo jedno dete, sina nešto starijeg od godinu dana.

Drugo dvoje dece, sedmogodišnja devojčica i 11-godišnji dečak, boravili su u Žuru sa ocem Iranom do večeri 28. januara ove godine.

Šta kažu komšije o sinoćnjoj eksploziji?

Zvuk eksplozije u domu Irana Badalija osetio se gotovo u celom selu Žur. U eksploziji, koja se navodno dogodila na vratima Iranove kuće, jedan policajac je poginuo, a četvoro je povređeno. Ali je i 11-godišnji Iranov sin takođe povređen u eksploziji.

Bistrim Sopaj, stanovnik Žura, opisao je za Gazetu Express kako je čuo zvuk eksplozije.

„Bio sam u kući sa decom, čuo sam galamu, izašao sam napolje, ušao sam u kola. Kada sam otišao u policijsku stanicu, rečeno mi je da li mogu da odvezem decu u bolnicu, odveo sam decu u automobil i otišao u bolnicu“, kaže on.

U međuvremenu, Đuradin Ajazaj, stanovnik Žura, prepričava kako je njegov brat odveo sada preminulog policajca i poslao ga u bolnicu u Prizrenu.

„Oko 21:00 osetili smo jaku eksploziju, čak i nakon što smo izašli u dvorišta i ugledali mog brata u dvorištu, a brat je izašao na ulicu i čuo policiju kako viče i pita da li u kvartu ima muškaraca, brat je otišao, videli smo povređena tri policajca. Uzeo je jednog i povezao u bolnicu“, objašnjava.

Policajci kažu da su nakon eksplozije pozvali pomoć.

„Jedan policajac je povikao ‘je li ova mahala ima muških’. Bila su tri policajca, jedan mrtav i još dva teže povređena“, kažu stanovnici. Zdravstveno stanje jednog od povređenih policajaca je ozbiljno. On se leči na intenzivnoj nezi Univerzitetskog kliničkog centra.

Optužen za desetine krivičnih dela, ali ga je tužilaštvo ostavilo slobodnog, osumnjičen za ubistvo policajca u Žuru

Policiji je bio poznat od 2013. godine. Stanovnik Žura kod Prizrena, Iran Badali, uhapšen je uveče 28. januara ove godine zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti u slučaju u Žuru, kada je jedan policajac ubijen, a četiri druga povređena. Ali ko je bio Iran Badali i po čemu je bio poznat?

U pravosudnoj bazi podataka, poznato je da Badali ima krivičnu prijavu.

U Osnovnom sudu u Prizrenu sudi mu se za gotovo deset krivičnih dela.

Za jednog od njih je čak osuđen na šest meseci zatvora.

Nasilje u porodici, krađa komunalnih usluga, krađa šume, zaštitni nalog za njega. Ozbiljna zastrašivanja i krađe samo su neka dela koja su pogoršala ubistvo policajca Samija Tačija sinoć u mestu Žur.

Ali, optužen za mnoga dela, Badali je godinama slobodno šetao ulicama Prizrena, preteći svojoj ženi i troma dece.

Preko Osnovnog suda u Prizrenu Gazeta Express je pribavila listu svih krivičnih dela Irana Badalija, osumnjičenog za ubistvo policajca Samija Tačija.

Iz baze Osnovnog suda u Prizrenu beleže se ovi podaci o optuženom Iranu Badaliju:

Nalog za zaštitu zaštićene stranke izdat 05.05.2019; krađa komunalnih usluga primljena 13.08.2019. – slučaj aktivan. Krađa komunalnih usluga 26.11.2019. – slučaj je aktivan. Krađa komunalnih usluga prijavljena 11.12.2019. – slučaj aktivan. Nasilje u porodici prijavljeno 03.09.2019. – predmet je aktivan, drugo ročište održano 15.01.2020, sledeće ročište zakazano za 12.02.2020 u 11:00. Pljačka šume prijavljena 27.11.2019. – slučaj je aktivan. Pretnja primljena 14.05.2018. – odbačena optužnica. Teška krađa priznata 23.08.2018. – slučaj je aktivan. Krađa u saizvršilaštvu prijavljena 21.10.2013. – u zatvorsku kaznu u trajanju od 6 (šest) meseci i novčanu kaznu u iznosu od 300 eura.

Za Badalija je i dalje aktivno  sedam prekršaja, a sudi mu Osnovni sud u Gnjilanu.

Uhapšen je sinoć. Osnovno tužilaštvo u Prizrenu zatražilo je mesečni pritvor.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš