Rugovci" preuzeli odgovornost za napad na zgrade RTK i kosovske skupštine

Rugovci" preuzeli odgovornost za napad na zgrade RTK i kosovske skupštine

Agencija "Kosovapress" objavila je saopštenje navodne grupe Rugovci (Rugovasit) koja je danas preuzela odgovornost za sinoćni napad na RTK, dok je N1 iz Beograda javila da je ista grupa preuzela odgovornost i za raniji napad na zgradu skupštine Kosova, upozorivši da će se napadi zaoštriti ukoliko vlada nastavi sa podrškom sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom. Jedan od najpoznatijih srpskih advokata i stručnjak za krivično pravo, Miodrag Brkljač, smatra da se radi o terorizmu, a ne o "izazivanju opšte opasnosti" kako je ranije danas Policija Kosova okvalifikovala ovaj napad.

To je zato što ova televizija štiti demarkaciju, istakli su "Rugovci", navodeći razloge napada.

"Prošle noći RTK je napadnuta ručnim bombama. Razlozi za napad su sledeći: 1. RTK nije objavila naše saopštenje da smo mi napali kuću Murata Mehe pre nekoliko dana. RTK prenosi samo vesti protiv demarkacije i protiv Vlade. RTK se stavila na stranu vlade koja prodaje naše planine," saopštila je dalje razloge ova, za sada, još uvek anonimna organizacija.

Na zgradu Radio televizije Kosovo sinoć oko 21:48, bačena je ručna bomba. U napadu, na sreću, niko nije povređen, iako je u trenutku eksplozije u objektu RTK-a bilo novinara i ostalih zaposlenih, koje je, kako je sama RTK izvestila, jaka eksplozija šokirala. Policija Kosova je ovaj napad okvalifikovala kao izazivanje opšte opasnosti. Međutim, srpski advokat Miodrag Brkljač, koji je stručnjak za krivično pravo, smatra da je kvalifikacija dela određena pogrešno, jer je, po njemu, reč o krivičnom delu terorizma.

On je u telefonskoj izjavi za lokalnu RTV Puls rekao da se krivično delo terorizma, ili neko blaže krivično delo, ne meri se jačinom eksplozije koja se dogodila, nego se meri po motivima za akciju koja je preduzeta.

"Ako se već pojavila neka organizacija koja je preuzela odgovornost za eksploziju u RTK i koja je javno iskazala koji su ciljevi bacanja te eksplozivne naprave, onda je, po meni, to mnogo bliže krivičnom delu terorizma i oko toga ne bi trebalo mnogo razgovarati," izjavio je advokat Brkljač u telefonskoj izjavi za Vesti RTV Puls.

Nasilje u Prištini se, posle nekoliko meseci pauze, u avgustu ponovo nastavilo, kada je na zgradu kosovske skupštine bačena bomba. Napad se dogodio dan nakon protesta pristalica opozicije upravo kod zgrade skupštine i sednice skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o Nacrtu Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je kasnije usvojila i kosovska vlada, a kojem se već mesecima snažno protive upravo opozicione partije, smatrajući da se Kosovu "oduzima deo teritorije". Kosovska policija ponudila je 10.000 evra za informaciju o počiniocima napada, a napad su osudili lideri vladajućih i opozicionih stranaka, kao i međunarodni zvaničnici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš