Razoran zemljotres u Draču, do sada 6 žrtava, potresi se osećaju širom regiona

Noćas u 3:54, Republički seizmološki zavod zabeležio je razoran zemljotres sa epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stepena. Zemljotres se osetio i u gradovima na području Kosova i Metohije koje je rano jutros pogodilo više zemljotresa magnitude od 2,9 do 3,6 jedinica Rihterove skale, preliminarni su podaci Republičkog seizmološkog zavoda.

Razoran zemljotres u Draču, do sada 6 žrtava, potresi se osećaju širom regiona

Prvi zemljotres zabeležen je oko 16 časova na albanskom primorju, dok su se potresi mogli osetiti čak i do Prištine. Prema navodima albanskog ministarstva odbrane, prvi zemljotres, koji je ujedno pokazao najviši broj na Rihterovoj skali bio je i najjači zemljotres u ovoj zemlji u poslednjih 20 do 30 godina.

Na oko šest kilometara od Drača, grada na albanskom primorju, izmerena je jačine 5.6 jedinica Rihterove skale.

U međuvremenu, oko 18:00, još dva zemljotresa zabeležena su u Albaniji, javila je prištinska Koha čime je ukupan broj zemljotresa koji su pogodili albansko primorje skočio na pet.

Kako prenose kosovski mediji, pomeranje tla moglo se osetiti i u Prištini na nekoliko sekundi.

Više desetina ljudi je povređeno a podaci se vremenom prikupljaju i ovaj broj raste.

Prema prvoj potvđenoj informaciji ranije danas, dve osobe povređene su usled rušenja kuće u blizini auto-puta Tirana-Drač, tri osobe povređene su u mestu Peza, i još dve starije osobe u Tirani, istovremeno sa navodima da je broj povređenih viši.

Svi kosovski zvaničnici, kao i političke stranke i njihovi lideri reagovali su. Svoje reakcije za javnost su uglavnom podelili preko društvenih mreža, među njima – Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Aljbin Kurti. Zvaničnici su ponudili finansijsku pomoć kosovske vlade i institucija, a preko KBS i pomoć u raščišćavanju ruševina i spašavanju civila.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš