Bomba na koncertu Arijane Grande u Mančesteru, 19 mrtvih

Policija u Mančesteru saopštila je da je na koncertu pop pevačice iz SAD Arijane Grande u tom gradu došlo do incidenta u kom je stradalo 19 ljudi, a veliki je broj povređenih. Policija će napad tretirati kao teroristički, navedeno je. Prvobitna teorija, prenose mediji, da je u pitanju bombaš-samoubica. Deo grada blokiran, građani pozvani na oprez.

Bomba na koncertu Arijane Grande u Mančesteru, 19 mrtvih

Kako prenose britanski mediji, još je nejasno šta se zapravo dogodilo. Veliki broj ekipa hitne pomoći upućen je, po pozivu, na lice mesta nešto iza 10.35 po lokalnom vremenu. Očevici tj. posetioci koncerta su za pojedine medije naveli da su čuli eksploziju, neki navode da ih je bilo dve, neki tri, drugi dodaju da su čuli i pucnje... Svi su preneli da su videli veliki broj povređenih i krvavih ljudi.

Hitna pomoć je saopštila da je prevezla 59 povređenih u više bolnica u tom gradu, ali i da su ekipe mnogima ukazivale pomoć na licu mesta. 

Ubrzo zatim, obavestili su građane da ne budu zabrinuti ukoliko budu čuli buku - i da će biti izvedena kontrolisana eksplozija u dvorištu katedrale koja se nalazi nedaleko od Arene.

Nešto kasnije, javnosti su saopštili da su policajci na terenu, kod katedrale, pronašli zapravo bačenu odeću, a ne sumnjivi predmet, kako se u prvi mah činilo.

Deo grada oko Arene je "pod blokadom", a na konferenciji za novinare oko 3 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, predstavnici policije ponovili su apel stanovnicima da izbegavaju tu oblast.

Policija, jedinice za demontiranje bombi i 60 kola hitne pomoći poslati su u mančestersku Arenu.

"Trenutno tretiramo ovo kao teroristički incident dok ne saznamo nešto drugo", izjavio je policijski zvaničnik Jan Hopkins.

Ministar bezbednosti Ben Voles pozvao je sve građane na oprez i da prijave sve što im se bude učinilo sumnjivim pozivom na liniju otvorenu za borbu protiv terorizma. 

Premijerka Tereza Mej je u pisanoj izjavi navela da su njene misli s porodicama žrtava i dodala da rade na tome da utvrde sve detalje u vezi sa incidentom. Najavila je i da će predsedavati hitnom  sednicom u utorak ujutro.

U istragu je odmah uključena i služba Mi5.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad. Pristalice Islamske države su na internetu slavili napad.

U saopštenju koje je objavila uprava Mančester Arene navodi se da se incident dogodio izvan hale u kojoj je održan koncert. Pojedini mediji naveli su u izveštajima da se radilo o holu Arene, ali je u ovakvim situacijama uobičajeno da dođe do protivurečnih informacija, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da će čim budu imali detaljnije informacije, o tome obavestiti javnost.

Inače, na koncertu su uglavnom bile mlade osobe - deca, tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci.

Kapacitet Arene je 21.000 mesta, javlja Gardijan.

Policija je navela i da je moguće da je u pitanju teroristički napad i da će ga tako i tretirati, sve dok ne bude dokaza da se ipak radi o nečem drugom.

Pojedini tabloidi su na svojim portalima prenosili izjave neimenovanih američkih stručnjaka (policajaca) da se verovatno radi o bombašu samoubici, ali nikakvih zvaničnih potvrda o tome nema.Svi putevi u tom delu Mančestera su blokirani, zatvorena je železnička stanica. Fejsbuk je brzo  aktivirao "safety check", kako bi svi koji su blizu Arene mogli da obaveste bliske ljude i porodicu da su na bezbednom.

Inače, kako su naveli ljudi koji su bili u Mančester Areni, incident se dogodio neposredno po završetku koncerta.

Arijana Grande nije povređena, navedeno je iz PR službe američke pevačice. "Slomljena. Od sveg srca, veoma mi je žao. Nemam reči", napisala je Grande na Tviteru.Inače, odmah po prijavi, policija je saopštila građanima da se ne približavaju delu grada oko Mančester Arene i da se radi o "ozbiljnom incidentu". Naoružani policajci su u svim okolnim ulicama.Na lice mesta su vrlo brzo stigle i kontradiverzione jedinice. Policijski helikopter nadleće deo iznad Arene.Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi panično napuštanje dvorane.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš