Na Severu Kosova 14.000 narkomana

Drogiraju se učenici u sedmom i osmom razredu, a pored marihuane, koja se najviše koristi, neretko se poseže i za LSD-om i tabletama ekstazija. Apel na roditelje, prosvetne radnike, lokalnu samoupravu, policiju, ali i sredstva informisanja, da se aktivnije uključe u rešavanje problema narkomanije.

Na Severu Kosova 14.000 narkomana

Laka dostupnost psihoaktivnih supstanci na Severu Kosova i Metohije osvaja mlade, tako da se donja starosna granica sve više spušta. Beleži se 'eksplozivan' rast uživalaca droge među srednjoškolcima, ali zabrinjava činjenica da se ovom poroku odaju i stariji osnovci.

Oko 60% mladih u kontaktu sa drogom - marihuana, LSD, ekstazi, sedativi...

Drogiraju se učenici u sedmom i osmom razredu, a pored marihuane, koja se najviše koristi, neretko se poseže i za LSD-om i tabletama ekstazija.

Kako za Politiku kaže doktorka Sonja Grbić, psihijatar  u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, procenjuje se da na Severu Kosova, u četiri opštine (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) ima oko 14.000 korisnika psihoaktivnih supstanci.

"Iako zvaničnih podataka nema, poražavajuće je da je oko 60 odsto mladih, uglavnom srednjoškolaca, u kontaktu sa drogom. Zanimljivo je da se poslednjih godina izmenila socijalna struktura narkomana. Do pre deset godina droga se koristila u višim socijalnim slojevima, a danas korisnici droge dolaze iz srednjeg i nižeg društvenog sloja. Poražavajuće je da je droga prisutna među nama, a njen miris se širi po školama, kafićima, na ulici i skoro svim sastajalištima mladih. Najraširenije je korišćenje marihuane, droge LSD i tableta ekstazija, ali ima i heroinskih zavisnika. To su uglavnom muški korisnici, starosti od 22 do 27 godina. Mnogi kombinuju marihuanu sa alkoholom i visokim dozama sedativa, a neretko imamo pacijente koji se drogiraju isključivo visokim dozama sedativa," kaže doktorka Grbić, napominjući da najmlađi korisnik droge ima 14 dok je najstarijem korisniku 40 godina.

Zajedničko im je da svi odbijaju dalje lečenje u specijalizovanim ustanovama.

Na osnovu kliničkog iskustva mladi posežu za drogom iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, zbog nedostatka čvrste veze sa porodicom, ali i zbog niskog nivoa informisanosti.

"Zbog lake mogućnosti da nabave drogu, a zbog nezdravog načina življenja, većina drogu shvata kao dobru zabavu, bežanje u nestvaran svet, pa čak i kao modu ili ulazak u svet odraslih. Činjenica je da su najmlađi korisnici, osnovci, do sedmog razreda bili odlični đaci, sa svim peticama, ali je i činjenica da im se u tom periodu nešto preokrenulo," kaže dr Grbić, naglašavajući da ipak "većina mladih ne koristi drogu", koja je "karakteristična za moderno društvo i sve dobrobiti i zla koje ona sobom nosi".

Skoro nijedan zavisnik ne dođe sam po pomoć osim kada traže sklonište i finansijsku pomoć

Među narkomanima prednjači muški pol u odnosu na žensku populaciju, ali "ne nešto posebno", a karakteristično je da skoro nijedan zavisnik nije sam došao da potraži stručnu pomoć, osim, kada je u "finansijskom problemu”.

Decu dovode roditelji koja se brane da su "jednom, najviše dvaput" koristila drogu, dok stariji zavisnici dolaze samo kada su u pitanju problemi sa novcem, pa im je najsigurnije utočište bolničko lečenje.

"Kada su u finansijskom problemu, ili kada ih jure zelenaši, narkomani pomoć traže kod nas, gde osim stručne pomoći, nalaze i vid zaštite. Tačnije, bolnica im je neki vid skloništa, jer znaju da su kod nas na sigurnom," kaže dr Grbić, koja se u praksi sreće sa porodičnim ljudima koji imaju decu, sa narkomanima koji žive od socijale i nemaju dana radnog staža, ali i sa onima koje izdržavaju roditelji.

Na naš osvrt i svojevremeni razgovor za Politiku gde je iznela podatak da se mnogi zavisnici u nedostatku novca drogiraju "mešavinom mišomora i tucanog stakla", doktorka Grbić kaže da takvih slučajeva više nema, jer je droga, sada, lako dostupna.

Apel društvu - Uključite se u rešavanje problema narkomanije

"Najčešće dolaze do džointa, gde jedno pakovanje košta hiljadu dinara," kaže dr Grbić, koja apeluje na roditelje, prosvetne radnike, lokalnu samoupravu, policiju, ali i sredstva informisanja, da se aktivnije uključe u rešavanje problema narkomanije, jer ova pošast svakodnevno uzima svojevrsni danak.

Na naše pitanje da li imaju saradnju sa policijom, kako bi se, eventualno, zajedno sa pacijentom stalo na put prodavcima i preprodavcima droge, doktorka odgovara:

"Policija ih dovodi ako naprave neko krivično delo. Mi smo tu da ih lečimo".

Poražavajuću činjenicu da je na Severu Kosova u kandžama droge čak i više od 60 odsto (prema gruboj proceni) mlade populacije, većina, ako ne i svi žitelji ovog dela Kosova i Metohije, vide razlog u više nego turbulentnom poratnom vremenu i prisustvu vojnih i civilnih međunarodnih snaga.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš