Kosovska policija upozorila na "Plavog kita"

Nakon izveštaja medija da se regionom širi "igra" pod nazivom "Plavi kit", koja poziva maloletnike na samopovređivanje, i kako se veruje, samoubistvo, Kosovska policija uputila je javnosti upozorenje.

Kosovska policija upozorila na "Plavog kita"

Ova igra još uvek nije masovno stigla na Kosovo, ili bar Kosovska policija nema informacije, ali policija želi da podigne nivo pažnje svih roditelja o potencijalnoj mogućnosti da naša deca mogu postati plen ove izopačene i pogubne igre po njih," poručili su iz KP-a.

Policija Kosova iznela je i više detalja o samoj "igri" - ona je, dodaju, prema navodima medija, poreklom iz Rusije i od 2016. širi se društvenim mrežama. Nakon određenog vremena igranja, posle izvršavanja zadataka tokom narednih 50 dana igranja igre, koji mogu biti ekstremni - igrači pozivaju na samoubistvo.

"Neki od članova administracije igre ohrabruju mlade da sami sebi nanose povrede, ohrabrujući ih i da izgrebu svoju ruku, crtajući ’plavog kita’," navode i dodaju:

"Na 50. dan, deca koja igraju igru ozbiljno se podstiču, od strane administratora ove igre - - da izvrše samoubistvo i uspešno završe igru."

Iz policije istovremeno roditeljima poručuju kako da zaštite svoju decu - komuniciranje sa maloletnicima kako bi imali saznanja o tome šta gledaju kada koriste računar, smartfon, tablet, laptop, ali i kako bi prijavili i blokirali nepoznate osobe koje pokušavaju da komuniciraju sa njima i koje objavljuju poruke sa eksplicitnim i nasilnim sadržajem, te kako ne bi objavljivali lične podatke, naziv škole, broj telefona, adresu, ili bilo šta što bi dovelo do identifikacije deteta; podešavanje privatnosti na opremi koju koriste deca.

Ukoliko roditelji primete da dete ustaje neuobičajeno rano ujutru, ima nedostatak apetita, sate provodi na računaru, ili nekom sličnom elektronskom uređaju, gubi interesovanje za svakodnevne aktivnosti, trebalo bi odmah da se obrate psihologu i obaveste policiju, navode iz KP-a.

Objavili su istovremeno broj telefona 192 i mejl adresu info@kosovopolice.com, i Fejsbuk stranicu - kosovopoliceZIMP, preko koje građani mogu da ih kontaktiraju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš