Kosovska policija uhapsila srpskog generala Bojovića

Kosovska policija potvrdila je da je jučer na prelazu Merdare uhapšen bivši srpski general Milovan Bojović, prenosi AP i dodaje da se Bojović sumnjiči za ratne zločine protiv albanskih civila.

Kosovska policija uhapsila srpskog generala Bojovića

Ta agencija navodi da je Bojović uhapšen nakon ilegalnog ulaska na Kosovo na Merdaru. Bedžet Šalja iz Kosovskog vijeća za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNj) kazao je za AP da je Bojović na Kosovu osumnjičen za zločine koji su ostali nekažnjeni.

Portal košev.info prenio je prethodno, pozivajući se prištinsku Koha ditore, saopćenje Kosovskog vijeća za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNj) o hapšenju bivšeg srpskog generala.

“General Vojske Srbije Milovan Bojović je u policijskom pritvoru i nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine – 1999. godine,” navodi se u saopćenju za štampu KMDLNj.

Prema tom saopćenju, general ima komandnu odgovornost i vodio je operacije srpske vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su, kako se tvrdi, paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.

Prištinski list tvrdi da su ti zločini do sada prolazili nekažnjeno, osim što se u Beogradu održalo improvizovano suđenje za ubistvo članova porodice Bogujevci, Durićija i Gašija.

Koha dodaje da je prema informacijama KMDLNj-a, tokom rata na Kosovu, u oblasti Laba ubijeno 499 ljudi, 98 se vode kao nestali, od kojih je 52 civila.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš