Kosovo: Do sada se 911 osoba prijavilo kao žrtve seksualnog nasilja tokom rata

Vladina komisija za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja u toku oslobodilačkog rata na Kosovu do sada je pozitivno rešila 195 slučajeva od ukupno 911 prijava od strane žrtava seksualnog nasilja, rečeno je danas nakon sastanka te komisije sa Komisijoma za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije Skupštine Kosova, javlja Anadolu Agency.

Kosovo: Do sada se 911 osoba prijavilo kao žrtve seksualnog nasilja tokom rata

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, predsednica Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije Duda Balje izjavila je da je reč o osetljivom pitanju te poručila da će njena Komisija učiniti sve što može da pomogne.

“Mi smo posetili zemlje regiona i razgovarali smo o ovome. Za nas, kao zemlju, je bitno da imamo bazu podataka. O onome šta se dogodilo moramo pričati otvoreno. Malo je problematično, jer je reč o osetljivoj temi, privatnoj stvari unutar porodice, ali mi ćemo uraditi sve što možemo zajedno sa Komisijom da uradimo bazu podataka kako bismo imali više informacija”, kazala je Balje.

Predsednica Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu Minire Begaj Balaj kazala je da je Komisija tokom godinu dana rada imala mnogo izazova, jer nije lako razmotriti jedan takav slučaj. Ona je istakla da je Komisiji potrebno da jedan slučaj razmatra i po četiri do pet puta.

“Do sada na nivou zemlje imamo 911 prijava, od kojih smo za 195 slučajeva priznali status osobe silovane tokom rata i većina od njih već prima penzije u vrednosti od 230 eura. Imamo i jedan broj odbijenih, ali te stranke imaju prava da traže ponovno razmatranje Komisije ukoliko imaju neki novi dokaz ili smatraju da smo im učinili nepravdu”, kazala je Begaj.

Po njenim rečima, jako je važno da se putem kampanja podigne svest žrtava i celog društva o ovoj temi.

Skupština Kosova je 2014. godine usvojila zakon kojim se silovanim ženama priznaje status žrtve i omogućava im da dobiju mesečnu penziju. Prema tom zakonu, formirana je devetočlana Komisija, koja je počela sa radom u februaru prošle godine.

Prema procenama, na Kosovu je oko 20.000 osoba doživelo seksualno nasilje tokom poslednjeg rata.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš