Hodža: Više od 2.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u prvih devet meseci 2022. godine

Izvršna direktorka Kosovske inicijative za stabilnost Brikena Hodža izjavila je da je od početka 2022. do oktobra prijavljeno oko 2.040 slučajeva nasilja nad ženama, prenosi Ekonomija onlajn.

Hodža: Više od 2.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u prvih devet meseci 2022. godine

Prema njenim rečima, mnogo je neprijavljenih slučajeva i svi oni ostavljaju duboke psihičke rane, štete zdravlju žena i devojčica, a u većini slučajeva dovode do smrti.

"Do oktobra na Кosovu je prijavljeno oko 2.040 slučajeva nasilja nad ženama, a što je još gore, nasilje nad ženama i dalje uglavnom ostaje neprijavljeno zbog nekažnjivosti, ćutanja i srama. Rodno zasnovano nasilje ugrožava zdravlje, integritet i dostojanstvo žrtava. Svako od ovih zlostavljanja može ostaviti duboke psihičke rane, naškoditi zdravlju žena i devojaka, a u većini slučajeva dovesti do smrti", rekla je Hodža.

Hodža je to rekla na javnoj raspravo o novim zakonskim inicijativama za zaštitu žena koju su organizovali Inicijativa za pravdu i jednakost i Kosovska inicijativa za stabilnost, a na kojoj su učesnici pozdravili Nacrt zakona o prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja. 

O tom nacrtu zakona govorila je predsednica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i predstavke Duda Balje

Balje kaže da su poslanici dobili komentare od kosovske vlade na nacrt tog zakona koji je, kako navodi, izrađen u saradnji sa nevladinim organizacijama. 

"Zadovoljni smo komentarima. Mogu reći da smo napravili jako dobar zakon i da je radikalniji od onog koji je aktivan. Angažovali smo stručnjake i pažljivi smo u svakom članu, sada je to u Predsedništvu Skupštine i čekamo da bude upućen na sednicu. Nemamo razlike u stavu po pitanju ovog zakona i verujem da će proći", rekla je Balje.

Šef sekcije Pravo i pravda iz Misije OEBS Mark Laser rekao je da je nasilje nad ženama dešava u celom svetu i da predstavlja veliki problem protiv koga se mora boriti. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš