Veseli: Bošnjaci najkonstruktivnija zajednica Republike Kosova

"Bošnjaci Kosova najkonstruktivnija su zajednica Republike Kosova", istakao je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli na Svečanoj akademiji u Prizrenu povodom Dana Bošnjaka Kosova.

Na ovom kulturnom događaju su, osim pokrovitelja manifestacije ministra bez portfelja Rasima Demirija, učestvovali: Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Kosova, ministar Mahir Jagcilar, bošnjački zastupnici Duda Balje, Ćerim Bajrami i Emilija Redžepi, ambasadorka Republike Turske u Prištini Kivilcim Kilic, bošnjački opštinski predstavnici iz Prizrena, Dragaša, Peći, Istoka, Mitrovice, gosti iz BiH: Alen Kalajdžija i književnik Hadžem Hajdarević, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Senadina Lavića, urednik lista “Preporod” Ekrem Tucaković, novinar Bajro Perva, predstavnici Nacionalnog vijeća Sandžaka, bošnjački predstavnici Plava i Gusinja, predstavnici dijaspore te Bošnjaci iz svih sredina Kosova.

Voditelj programa Mustafa Balje, pjesnik i publicista, uz sam početakt Akademije, izveo je monolog "Bošnjak sam…", dok se ministar bez portfelja Rasim Damiri, pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, obratio skupu.

"I danas još jednom potvrđujemo da smo odlučni da opstanemo i da zajedno živimo i radimo u našoj domovini Kosovo koje je prošlo i prolazi kroz mnoge izazove, kako političke tako i ekonomske prirode“, rekao je ministar Demiri i dodao da su Bošnjaci kao integrativni i konstruktivni dio u svim dosadašnjim procesima, dijelili sudbinu i rade zajedno sa svim Kosovarima. 

“Očuvanje i afirmacija naših normalnih nacionalnih prava, bez našeg jedinstva može biti samo misaona imenica. U tom smislu potrebna nam je pamet, iskrenost, angažman, zajedničko djelovanje, jer samo ujedinjeni Bošnjaci mogu da se izbore za ono što je u ovom trenutku najpotrebnije, jer ionako nas je premalo“, naglasio je ministar Demiri.

Naš zajednički put obilježen je sa puno uspjeha, istovremeno i sa iskušenjima kojim je stvorena bratska saradnja na najvišem nivou, rekao je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli u svom obraćanju na Svečanoj akademiji.

"Trebamo uvijek pamtiti našu usku saradnju i iskušenja u najtežim vremenima u izgradnji državnosti, institucija i tolerantnog društva za sve građane Repulike Kosovo. U uskom smo partnerskom odnosu u  svakodnevnom društvenom i političkom životu i zato smo ponosni. Želim da i vi budete ponosni na vaš državnotvorni doprinos i izgradnju demokratske tolerantnosti i savremenog društva Republike Kosova sa svim ostalim građanima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost“, rekao je predsjednik Skupštine Veseli.

On je istakao da su Bošnjaci Kosova najkonstruktivnija zajednica Republike Kosova.

Akademski slikar Admir Jonuzi je predsjedniku Skupštine Kosova uručio jedan svoj umjetnički rad.

“Znam da u Vladi i vašoj instituciji postoji puno slika, ali vjerujem da nemate sliku bošnjačkog umjetnika. Kada sam je slikao, nisam znao kome će pripasti, ali se igrom slučaja slika zove Vladar visina. Neka vam ovo bude znak zahvalnosti za sve što radite za bošnjački narod“, rekao je Admir Jonuzi prilikom uručenja svog djela.  

"Nakon sedam godina od kako se na Kosovu slavi Dan Bošnjaka, kako je primijetio voditelj programa, "bošnjački predstavnici su, po prvi put, na Akademiji pokazali zajedništvo. Ovo je mali ali značajan korak u daljim odnosima političkih predstavnika Bošnjaka“, što je nagrađeno aplauzima prisutnih. 

Akademiji su se obratili i ambasadorica Turske Kivilcim Kilic, Senadin Lavić, predsjednik kulturne zajednice Preporod, Književnik iz BiH Hadžem Hajdarević i Ahmedin Škrielj, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš