Vakat i NDS: Nemamo veze sa Balićevim razriješenjem

Odlukom premijera Kosova, Ramusha Haradinaja, zamjenik ministra za javnu upravu, inače čelnik SDA-a, Numan Balić, danas je razriješen te dužnosti. On je na tu poziciju bio imenovan 23. decembra 2017. godine.

Vakat i NDS: Nemamo veze sa Balićevim razriješenjem

Šef osoblja premijera Kosova, Avni Arifi, za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, kazao je da je Balićevo razriješenje rezultat političkog sporazuma koalicionih partnera. “Takve sporazume Vlada ima sa svim parterima”, kaže Arifi.
Međjutim, Numan Balić je zbog ovakve odluke premijera okrivio bošnjačke predstavnike u Skupštini Kosova, tačnije one ispred koalicije Vakat.
On je u izjavi za Radio Kosova 2 rekao da je grupa oko Vakata postavila ultimatum premijeru da neće učestvovati u donošenju najvažnih odluka koje se upravo trebaju donositi.
“Kako mi je rečeno u jednom bliskom razgovoru, Vladi prijeti ostanak za ta dva glasa poslanika ispred Kolaicije Vakat kao i za ostala četiri glasa ostalih poslanika koji su dio parlamnetarne grupe 6+. Tako da ta prepoznatljiva grupa koja godinama radi protiv interesa Bossnjaka je izričito zahtjevala da se ukloni jedini Bošnjak koji je bio na poziciji koja pripadaju Bošnjacima. I uz pomoć tog ultimatuma su uspjeli. Rasim Demiri, Duda Balje, Ćerim Bajrami, sva ta klapa koja godinama radi na štetu Bošnjaka tražila je da uzmu to mjesto i da bukvalno sva mjesta, kao što sam uvijek i govorio, pripadnu njima”, kazao je Balić.
Sa druge strane, ministar za regonalni razvoj Rasim Demiri, čelnik koalicije Vakat u izjavi za program na bosanskom jeziku kaže da ih premijer Haradinaj nije pitao ni kada je postavljao Balića na mjesto zamjenika ministra za javnu upravu a nisu bili pitani ni kada ga je razrješio. On je istakao da kolaicija Vakat nema nikakve veze za takvom odlukom premijera.
“Mi smo navikli na takve i slične reakcije Balića, to je očekivano. Ako ga je premijer postavio mi ne možemo uticati na odluku premijera. Apsolutno je netačno da koalicija Vakat ima nešto sa time”, ističe Demiri.
Međutim, on dodaje da je ovakvom odlukom premijera bošnjačka zajendica ostala uskraćena za jedno mjesto koje bi joj, kako je kazao, bilo u korist.
Druga bošnjačka poslanica u Skupstini Kosova i predsjednica Nove Demokratske Stranke, Emilija Redžepi izražava žaljenje ovakvom odlukom premijera Haradinaja. Ona kaže da nije dio bošnjačkih političkih predstavnika koji su tražzili njegovo razrješenje.
“Ako je to uradila koalicija Vakat za mene je to asurdno. Jer svaki Bošnjak koji je na vlasti za mene je prihvatljiv. Što nas je više, više će nam se čuti glas i više ćemo biti zastupjeni u javnim institucijama“, kazala je u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, poslanica Emilija Redžepi.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš