Ugljanin o problemima Bošnjaka: Tiho iseljavanje, nezaposlenost, nezastupljenost u institucijama

Na Kosovu se danas obeležava Dan Bošnjaka. Radio Kontakt plus razgovarao je sa predstavnikom ove zajednice u Mitrovici, Nedžadom Ugljaninom. U intervjuu je govorio o, kako je ocenio, nedovoljnoj zastupljenosti Bošnjaka u kosovskim institucijama, njihovom tihom iseljavanju i aktuelnim političkim temama.

Ugljanin o problemima Bošnjaka: Tiho iseljavanje, nezaposlenost, nezastupljenost u institucijama

Тiha migracija“

“Ogroman problem sa kojim se suočava bošnjačka zajednica je takozvana tiha migracija. To je proces koji mi ne možemo da zaustavimo i to se ne dešava samo nama, već i srpskoj zajednici,” kaže Ugljanin.

Tamo gde nema multietničnosti, suživota jednih pored drugih, tu nema pomirenja i tu je uvek nestabilno i tu su sukobi

“Nezaposlenost, nezastupljenost u institucijama i stav međunarodne zajednice, koja insistira na poštovanju ljudskih prava, a istovremeno malo radi na terenu na realizaciji istih je nešto što nije dobro. Briselski sporazum je primer kršenja ljudskih prava nevećinskih zajednica,” ocenio je takođe Ugljanin.

On navodi i da su u vezi sa ovim problemom upozorili i ambasadore zemalja Kvinte na Kosovu.

Građani faktički ne znaju šta se pregovara i dogovara. Građani žele mir, da se usavršavaju i napreduju. U ovakvim okolnostima to je teško i zato dolazi do tihog iseljavanja stanovništva

Institucionalna nezastupljenost izraženija posle Briselskog sporazuma

Ugljanin navodi da je problem nedovoljne zastupljenosti u institucijama posebno izražen nakon Briselskog sporazuma.

„Briselski sporazum je naneo veliku štetu bošnjačkoj zajednici, pa i ostalim nevećinskim zajednicama koje žive na severu Kosova,“ ocenio je Ugljanin.

Prema podacima Kancelarije za zajednice pri kosovskoj vladi, Bošnjaka je na Kosovu oko 57.000, što je oko 3% od ukupnog broja stanovništva na Kosovu.

Centralna proslava Dana Bošnjaka je u Prizrenu, a ova kancelarija organizovala je i prijem u Vladi Kosova.

Jevtić: Poruka mira i suživota, da negujemo dobre međusobne odnose

Dan Bošnjaka čestitali su najviši kosovski zvaničnici, kao i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

„Kao ministar za zajednice i povratak zalažem se za sveopšte unapređenje nevećinskih naroda na Kosovu. Želim da vam prenesem poruku mira i suživota, a samo je na nama da tu poruku prosleđujemo, da negujemo dobre međusobne odnose uvek uvažavajući tuđe i drugačije, jer ćemo samo tako, bez obzira na nacionalnost, da uspemo da gradimo bolјi i prosperitetniji život,“ stoji u Jevtićevoj čestitki dostavljenoj medijima.

O razgraničenju

Ugljanin je i mišljenja da razgraničenje, koje se pominje u svetlu razgovora o Kosovu, još više produbljuje krizu i otvara Pandorinu kutiju, kao i da to može da utiče negativno na ceo region i stvori jednu vrstu “nove Sirije”.

“Tamo gde nema multietničnosti, suživota jednih pored drugih, tu nema pomirenja i tu je uvek nestabilno i tu su sukobi. Mislim da međunarodna zajednica neće dozvoliti razgraničenje, jer bi to produbilo krizu na ovim prostorima,“ kaže Ugljanin.

Ugljanin navodi da političko-bezbednosna situacija na Severu Kosova zavisi od pregovora dvojice predsednika (Aleksandra Vučića i Hašima Tačija), ali i predstavnika međunarodne zajednice.

„Građani faktički ne znaju šta se pregovara i dogovara. Građani žele mir, da se usavršavaju i napreduju. U ovakvim okolnostima to je teško i zato dolazi do tihog iseljavanja stanovništva. Status Kosova bi trebalo da se reši, a da dve strane pronađu rešenje,“ naglašava Nedžad Ugljanin.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš