U zelenoj dolini bijelih nišana još 127 srebreničkih žrtava pronašlo smiraj

Nekoliko hiljada građana Bosne i Hercegovine i svijeta danas je ispratilo 127 tijela likvidiranih Srebreničana. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je proučio i prikladnu dovu.

U zelenoj dolini bijelih nišana još 127 srebreničkih žrtava pronašlo smiraj
Porodice žrtava ovim 11. julom zatvorile su jedno poglavlje u svom životu.

Za mnoge ukopane ne možemo reći da su pronašli konačni smiraj jer su ukopani nekompletni ostaci.

Od 127 tijela koja su danas ukopana samo njih 11 su kompletna, 12 žrtava je ubijeno dok su bili djeca, od kojih je najmlađe imalo samo 14 godina. Najstariji ubijeni imao je 77 godina.

Prije dženaze održan je i komemorativni skup ubijenima.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, prvi se obratio na komemoraciji ubijenim Srebreničanima istaknuvši da je genocid u Srebrenici tamna mrlja na savjesti cijelog svijeta.

Pravda je, smatra Duraković, potrebna jednako i Srbima i Bošnjacima u Srebrenici.

"Ovdje su mrtvi vratili žive", istaknuo je Duraković, pozvavši Srebreničane da se vrate u svoja mjesta, da govore o zločinu genocida kako se on nikada ne bi zaboravio.

Prisutnima su se obratili i Theodor Meron, bivši predsjednik Haškog tribunala, te šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius je rekao da je bol gubitka svih onih koji su izgubili nekoga neizreciva i da se genocid u Srebrenici nikada ne treba zaboraviti te da on mora služiti kao opomena za okrutnost i barbarizam koji ljudi mogu nanijeti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se zapitao i da li smo na putu ostvarenja pravde za žrtve genocida, dodavši da se mora riješiti pitanje ko je stajao na pravoj strani historije, čime bi se otklonile sve razmirice.

"Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti", rekao je Izetbegović. Oni koji su počinili genocid moraju to prihvatiti kao najtamniju mrlju u svojoj historiji.

Politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti zauvijek napuštene, dodao je Izetbegović, uz napomenu da prošlost neće biti zaboravljena, ali da nas ne smije paralisati.

Prihvatanje istine prvi je korak ka pomirenju, smatra Izetbegović.

Izvor: (klix.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš