DSB obilježila svoj 25. godišnji jubilej

Trnovit put uspjeha na očuvanju identiteta zajednice

Demokratska stranka Bošnjaka (DSB), ranije Demokratska reformska stranka Muslimana (DRSM), proslavila je svoj veliki jubilej – 25. godišnjicu formiranja i prisustva na političkoj sceni, na kojem su prisustvovali čelnici i osnivači DSB-a, koalicioni partneri, zvaničnici političkih partija i NV sektora, gosti iz zemlje i inozemstva, dijaspore, ambasadori, imami, zastupnici u Parlamentu Kosova, ministri, te i premijer Republike Isa Mustafa kao i predstavnici kabineta predsjednika Skupštine Kosova.

Trnovit put uspjeha na očuvanju identiteta zajednice

Svečanoj akademiji održanoj u modernom prizrenskom restoranu “Nafron”, koju je moderirala Amela Ljatifi, prisutne je pozdravio aktuelni predsjednik DSB-a, ministar bez portfelja Rasim Demiri, a potom se obratio Azar Zulji, prvi predsjednik Demokratske reformske stranke Muslimana.  

“U to vrijeme, prije 25 godina, mi smo imali kontakte i razgovore sa LDK-om. Sastali smo se sa rahmetli Fehmijom Aganijem i razgovarali po pitanju naših političkih stavova i tadašnjeg izlaska na izbore. Objasnili smo našu specifičnu situaciju, da smo ponudili kandidate da bismo spasili obraz i dostojanstvo naših ljudi. Rekli smo da će u novom demokratskom Kosovu Bošnjaci biti integralni dio društva uz očuvanje svoje nacionalne specifičnosti”, prisjetio se vremena od prije 25 godina prvi predsjednik DRSM-a Zulji.

Džezair Murati, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje DRSM-a, predsjednik stranke u više mandata, sadašnji počasni predsjednik, predsjednik Odbora za obilježavanje 25-godišnjeg jubileja DSB-a je izložio hronološki rad stranke na čijem se čelu nalazio dugo godina.

“Osnovni cilj našeg organiziranja je upravo bio zaštita i očuvanje našeg nacionalnog identiteta. DRSM, čiji je naziv bio opšte prihvaćen, je prva udarila temelje našeg političkog organiziranja u višepartijskom životu na Kosovu”, kazao je Murati.

Predsjednik DSB, ministar Rasim Demiri, je kazao kako je ova stranka imala važnu ulogu i na popisu stanovništva 2011. godine, kao “dokaz nacionalne zrelosti”, ali i formiranju obrazovanja.

“Odmah nakon rata uspostavili smo obrazovanje na bosanskom jeziku, od predškolskog do univerzitetskog nivoa. Obezbjedili smo udžbenike, kvalitetne kadrove u obrazovanju, otvorili smo nove smjerove u srednjim školama i na fakultetima, a naš najveći prioritet biće formiranje novih opština sa bošnjačkim većinskim življem”, iznio je između ostalog ministar Demiri.

“Što se tiče decentralizacije ispunićemo naše obećanje koje smo dali”, poručio je u svom obraćanju predsjednik Vlade profesor Isa Mustafa, a potom se obratio šef Kabineta predsjednika Skupštine i savjetnik Driton Lajqi.

"Kosovo se može ponositi da njegove manjine prednjaće u ostvarivanju i posjedovanju prava jugozapadnog Balkana. I, ako po tome  treba ići u Europi, onda bi trebali prije mnogih ući u njoj”, kazao je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.

"Godine formiranja DRSM su bile jako teške. Ratni vihor od Triglava do Đevđelije, raspad države i iskušenja, u čitavoj toj strahoti trebalo je očuvati svoj narod, svoju Župu, svoj Podgor, svoju Goru i svoje Kosovo. DSB je sa svojim koalicionim partnerima u svim ovim rečenim uspjela”, kazao je Husnija Bešković, predsjednik Nove bošnjačke stranke.

"DSB je ostvarila dubok, neizbrisiv trag u našoj zajednici i davala svoj puni doprinos u ostvarivanju prava naših građana, kao i afirmaciji europskih vrijednosti u vladavini prava bez obzira na nacionalnu, vjersku i polnu pripadnost”, istakao je Afit Zulji, predsjednik Ujedinjene stranke Bošnjaka.

"Kosovo, njegov Ustav i njegovi zakoni garantiraju potpunu ravnopravnost svih njenih manjinskih zajednica”, kazao je zastupnik u Kosovskom parlamentu Kujtim Paçaku.

“Prizren zbog svoje velike tolerantnosti treba predložiti za Nobelovu nagradu. Ovo je merhametli narod, dikatli narod”, nije krio svoje ushićenje i sjećanje na studentske dane veteran SDA Novog Pazara, bivši poslanik u prvom mandatu u paralmentu i predsjednik Bošnjačkog savjeta Sandžaka, Riza Gruda.

“Ostavrili ste sve i dobili sve ove bitke, da sačuvate sebe, da sačuvate naciju, ime, jezik i kulturu. Da postanete državotvorni narod Kosova”, obratio se predsjednik SO Petnjica, dr. Samir Agović.

Na kraju su zasluženim članovima i pojedincima dodjeljena priznanja, a potom i pročitani pristigli telegrami čestitki. Mladi članovi KUD-a “Šarski behar”su svečanu akademiju uljepšavali svojim spletom igara iz bogate kulturne baštine Bošnjaka. 

Izvor: (info-ks.net)

Tagovi:DSBBošnjaci

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš