Tri rečenice Alije Izetbegovića nakon potpisivanja Dejtona: “I kažem svom narodu…”

Za Dejtonski sporazum se često žargonski kaže da predstavlja “luđačku košulju” Bosne i Hercegovine, s obzirom na brojne okove koje je donio specifičnim administrativnim uređenjem. Da Dejton nije savršen odmah nakon potpisivanja je naglašavao i prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Tri rečenice Alije Izetbegovića nakon potpisivanja Dejtona: “I kažem svom narodu…”

Mir koji je donio dogovor u Dejtonu je najvažnija beneficija. Prestalo je ubijanje i stradanje stanovništva, a to je primarno željela većina. Ipak, sve ono drugo što je taj mirovni sporazum donio je predmet za rasprave.

Da li se mogao postići bolji sporazum ili ne, to je predmet, a i bit će predmet rasprava i analiza u budućnosti. Danas, 25 godina kasnije, jasno je da detalji Dejtona nisu najpravedniji. To je neposredno nakon potpisa sporazuma poručio i Alija Izetbegović.

“I kažem svom narodu: ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji poput ove, a u svijetu kakav jeste, bolji mir nije moguće postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je u našoj moći da smanjimo nivo nepravde za našu zemlju i naš narod”, kazao je Izetbegović.

I prava borba za normalniju državu i pravednije društvo tek je počela nakon Dejtonskog sporazuma. Ta borba traje i danas, a ponekad se čini da se nažalost i nije mnogo odmaklo. Uz izuzetak nekoliko godina s početka 2000-ih, BiH se suočava s mnogo unutrašnjih opstrukcija, čak i u vezi s bazičnim stvarima.

S druge strane globalna kretanja dodatno usmjeravaju i neke odnose u BiH, gdje građani još vape za državom koja će štititi njihova prava, koja će se jednako poštovati na svakom pedlju i u kojoj će buduće generacije zajedno graditi bolje društvo.

 

Izvor: (klix. ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš