ODBORNIK MUSO SALIHI UPOZORIO

Sigurnost na putu Prizren-Rečane prioritet nad prioritetima

"Pravo je čudo, ili božija volja, da se do sada nije desila neka veća nesreća. Svim srcem se nadam da neće, ali mi moramo da učinimo sve da do nje ne dođe. Opasnost na ovoj dionici je uvijek prisutna, jer je ovo najrizičniji put za saobraćaj u našoj državi. Danas da se intrveniše je kasno, a sutra može biti prekasno...“

  Sigurnost na putu Prizren-Rečane prioritet nad prioritetima

Jučerašnje obraćanje Muse Salihija, najaktivnijeg odbornika u SO Prizren u 2015. godini iz redova manjinskih zajednica po ocjeni Kosovskog demokratskog instituta (KDI), je odraz  brige prema svojoj zajednici, osobito prema biračima koje zastupa, ali i prema svim građanima njegove opštine. Odbornik Salihi je sa skupštinske govornice istakao značaj dionice magistralnog puta Prizren-Rečane, ali i njegove opasnosti koja preti "odronom kamenja koji u svakom momentu mogu da se pokrenu, pa čak i čitava brda zemlje“. Prema njegovim riječima najopasnija dionica je u kanjonu rijeke Bistrice u dužini od oko 3000 metara. 

"Svi mi više puta godišnje prođemo tom dionicom da bi odmarali u nekom restoranu, ili uživali u ljepotama Šar planine. Vozimo se tom dionicom nesvjesni opasnosti te vožnje“, kazao je odbornik Salihi, pojasnivši da je “prije nekoliko sedmica, na put pala dva veika kamena bloka, težine oko 5 tona, oštetili asfalt i potporni zid prema rijeci u dužini od 100 metara“.

On je potom pohvalio Direktorijat javnih usluga “koji čini sve što je u njihovoj moći da ovaj put bude uvijek slobodan za saobraćaj“.  “Ja sam im duboko zahvalan. No, međutim, ove intrvencije samo privremeno otklanjaju nastale posljedice i štete, ali nikako ne doprinose poboljšnju ukupne bezbjednosti saobraćaja. Za nesmetano i bezbjedno obavljanje saobraćaja, na dionici magistralnog puta Prizren-Rečane, u dijelu kanjona Bistrice, potrebna je temeljita rekonstrukcija i sanacija ovog putnog pravca. Potrebna je nova projektna dokumentacija, novi prijedlozi, a možda i novi tuneli.

Potreban  je i novi alternativni put prohodan u svakom momentu, a on treba biti najkrači i najbrži. A to je, po mom mišljenju uz malo investicija, put koji bi povezivao Jablanicu i Lokvicu“, obratio se odbornicima Salihi, a potom iznio i svoju dalju evidenciju. „Poslije pada ta dva velika kamena, 24. decembra prošle 2015.  godine, na ovu donicu je izašla komisija Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a 29. decembra 2015. izvršena je procijena ugroženosti, stanje klizišta i odrona sa litica, kao i mogućosti pada novih velikih blokova. Komisija ove agencije je utvrdila da saobraćaj na ovoj dionici puta u kanjonu rijeke Bistrice ugrožava živote ljudi i njihovih imovinskih dobara. Stoga je neophodno urgentno preduzeti niz mjera radi obezbjeđenja saobraćaja.

Agencija je svoj nalaz poslala kao dopis na više adresa i jedna od adresa je i Ured gradonačelnika Prizrena“, istako je odbornik Salihi. U svojstu dobrog ekonomiste, Salihi se osvrnuo na neka statistička gledišta ovom problemu, gdje kaže da je put izgrađen daleke 1955. godine i  da  po njemu dnevno prođe najmanje 10.000 vozila: “Ako bi samo vozač bio putnik u autu, to je oko 3.600.000 putnika za godinu dana. Svakog dana iz Župe u srednjim školama u Prizrenu dođe najmanje 300 đaka i još mnogi drugi, na razičite načine i za različite potrebe. Ovo je glavni putni pravac za župsku regiju“, predočio je odbornicima, da bi dodao: “Pravo je čudo, ili božija volja, da se do sada nije desila neka veća nesreća. Svim srcem se nadam da neće, ali mi moramo da učinimo sve da do nje ne dođe. Opasnost na ovoj dionici je uvijek prisutna. Ovo je najrizičniji put za saobraćaj u našoj državi.

Danas da se intrveniše je kasno, a sutra može biti prekasno.  Zato je potrebno da se ovaj prijedlog za dopunu dnevnog reda prihvati da se sve opštinske institucije i nadlježna ministarstva alarmiraju o stanju ovog puta. Da za sve njih ovaj projekat bude prioritet nad prioritetima. Znam da je ovo skup projekat koji se ne može finansirati samo iz opštinskog buđeta. Moraju se uključiti ministarstva i potražiti donatori na sve strane, jer je cijena samo jednog ljudskog života mnogo skuplja. Sa strepnjom očekujemo dolazak novog proleća, jer poslije ledene zime i otopljavanja snijega-odroni su najčešći i najveći “, zaključio je odbornik Muso Salihi u svom obraćanju na redovnoj sjednici SO Prizren. 
 

Izvor: (Info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš