Redžepi: Ne mogu podržati prijedlog jer u pregovaračkom timu nema Bošnjaka

Vanredna sjednica Skupštine Kosova koja je jutros počela sa zakašnjenjem od skoro sat vremena, na dnevnom redu ima samo jedina tačku "Parlamentarna debata u vezi sa angažovanjem predsjednika Kosova u uključivanje razmjene teritorija ili korigovanja granica u dijalogu između Kosova i Srbije", izazvala je burne rasprave.

Redžepi: Ne mogu podržati prijedlog jer u pregovaračkom timu nema Bošnjaka

Povodom ove tačke dnevnog reda poslanicima se obratila i Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke, čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Postojanje jedne nezavisne države, njene državne zaštite, kao što je suverenost i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet i stabilnost, zahtjeva nacionalni konsenzus svih političkih partija i svih zajednica u Republic Kosovo. Za mene je proces dijaloga sa Srbijom proces koji zahtjeva dosta vremena, s obzirom da su ove dvije zemlje bile ratom zavađene. Prošlost se ne zaboravlja, ali svi mi zajedno moramo naše poglede usmjeriti prema budućnosti, zbog nas samih, naših građana, ali prije svega zbog mlađih generacija.

Također znamo da su kroz historiju sva loša dešavanja okončana dijalogom. Zato koristim priliku da sve vas ovdje, moje kolege u skupštini, premijera i predsjednika države zamolim na nacionalni konsenzus gdje ćemo naći najbolje moguće rješenje za sve nas. Istu poruku bih htjela da pošaljem i predstavnicima Republike Srbije, jer ovo nije dijalog samo dva predsjednika, ovo treba biti dijalog naših naroda, i ne samo Albanaca i Srba, nego i svih drugih koji žive u ove zemlje.

Gospodo poslanici dok mi danas od ujutru raspravljamo o nekom dijalogu pogledajte situaciju u opštini Prizren. Pogledajmo ovu sliku koja je ispred Doma kulture u Prizrenu. Hiljade i hiljade mladih čekaju u red za aplikaciju za jedno radno mjesto u Njemačkoj. Ova slika koju ja držim u ruci svima nama treba biti pokazatelj o čemu treba mi danas da govorimo i šta treba da uradimo za našu zemlju da se ona ekonomski razvije, zaposlimo naš mladi potencijal i bavimo se svojim unutrašnjim problemima i djelimično zaustavimo migraciju, gdje nas je proces vizne liberalizacije sve umorio i prosto stvorio veliko nepovjerenje u vladine institucije.

Poštovani građani, što se tiče bilo kakvih korekcija granica ili razmjene teritorija koje se zadnjih mjeseci uveliko spominje i po svim medijima se plasira nerealno, samo od vas koji dolazite iz albanskih partija, želim javno istaći da je za nas Bošnjake Kosova ni u kom slučaju prihvatljivo i nerealno mijenjanje granica, posebno za sve ostale manjinske zajednice, jer ovo je najveći problem u poslijeratnom periodu.

Svi smo svjedoci kako su se u prethodnom periodu crtale granice na nekim običnim salvetama i znamo kakav je bio ishod toga. Lako je to reći ili predložiti sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara, ali u praksi je to uopšte nespojivo i mi poučeni svojim viševjekovnim iskustvom, kako naših pradjedova, također i nas samih koji znamo kolika je cijena svega toga, ne smijemo našoj djeci i unucima ostaviti takvu budućnost. Iako je možda fizički izvodljivo, premještati žive ljude sa jedne teritorije na drugu, mada je to po  meni u 21. vijeku uopšte i neshvatljivo, mi gospodo svoje grobove ne možemo i ne trebamo da premještamo zbog velikih patnji naših predaka, a takođe je neizvodljivo i da premještamo historijske spomenike i naše pokopane.

Poštovani predsjedavajući, kolege poslanici, ovo je bilo moje viđenje na proces dijaloga između Kosova i Srbije i ja kao poslanik iz redova bošnjačke nacionalne zajednice ne mogu podržati vladin prijedlog oko imenovanja pregovaračkog tima zato što u tom timu nema Bošnjaka."

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš