Reditelj Edin Alija na Kosovu snimio prvi film na bosanskom jeziku

Film “Nikome ništa” reditelja Edina Alije prvi je film snimljen na bosanskom jeziku na Kosovu. Film je snimljen prošlog ljeta u selu Skorobište kod Prizrena, a govori o ugovorenim brakovima kod prizrenskih Bošnjaka.

Reditelj Edin Alija na Kosovu snimio prvi film na bosanskom jeziku

Glavne uloge u filmu ostvarili su Ivana Bartunjek i Tarik Musić. Film donosi priču o 17-godišnjoj Merjemi koja je primorana da stupi u brak s nepoznatim muškarcem koji ima 40 godina. Sve vrijeme Merjema se tajno zabavlja s Ahmetom koji je njenog uzrasta.

“Ovaj kratki film projektuje kulturu, tradiciju i zakone kosovskih Bošnjaka. Na filmu je mlada prikazana u tradicionalnoj nošnji, a zbog uroka je ofarbana različitim bojama. Sedamnaestogodišnja Merjema ne može zadržati suze koje lagano brišu njeno tradicionalno ofarbano lice i time pokazuje koliko joj boli nanosi odluka njenog oca da je uda za starijeg, njoj nepoznatog muškarca”, rekao je reditelj Edin Alija o filmu “Nikome ništa”.

Istakao je kako su na ovom 22-minutnom filmu radili bošnjački, albanski i srbijanski umjetnici.

“Ovim filmom razbili smo multietničke predrasude. Svi su, s mnogo entuzijazma i zadovoljstva, radili bez problema i vjerovali u koncepciju filma”, poručio je Alija.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš