Rasim Demiri: Srpske snage su počinile užasne zločine nad nevinim bosanskim civilima, uključujući mnogo djece, žena i staraca

Povodom 25. godišnjice masakra u Srebrenici lokalni su se političari, posebno oni iz bošnjačke zajednice, prisjetili na isti – piše Kosova.info

Rasim Demiri: Srpske snage su počinile užasne zločine nad nevinim bosanskim civilima, uključujući mnogo djece, žena i staraca

Rasim Demiri, koji dolazi iz ove zajednice, također je komemorirao ovaj masakr, koji se smatra najozbiljnijim od kraja Drugog svjetskog rata.

Demiri, predsedavajući Koalicije VAKAT, prisjetio se ovog masakra u Skupštini Kosova.

Njegovo obraćanje u Skupštini:

Poštovani poslanici Skupštine Republike Kosova,

Poštovani premijeru,

Poštovani ministri,

cijenjeni građani…

Za dva dana bit će 11. juli, Dan Genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini, jedan od najcrnjih dana u historiji bošnjačkog naroda, ali i Dan sjećanja na taj Genocid kod mnogih miroljubivih naroda u Evropi i svijetu.

Tih julskih dana 1995. u Srebrenici i njenoj neposrednoj okolini, oružane snage takozvane Republike Srpske, uz potporu ondašnjeg srbijanskog režima, počinile su stravične zločine nad nedužnim bošnjačkim civilima, među kojima je bilo mnogo ubijene djece, žena i starijih osoba.

Ovaj teški ratni zločin je presudom Međunarodnog suda u Hagu okarekterisan kao GENOCID, te je komandni i politički kadar te vojske i samoproglašene republike srpske je osuđen i za zločin Genocida u Srebrenici.

Naravno, presuda za Genocid samo za Srebrenicu – gdje je mučki pobijeno 8.372 bošnjačkih ljudi – ne znači da genocida nije bilo i u drugim djelovima Bosne i Hercegovine, u kojima je takođe bilo mnogo ubijanja, mučenja i proganjanja civilnog stanovništva bošnjačke i nekih drugih nacionalnosti, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Do sada su u Memorijalni centar u Potočare sahranjeni ostaci 6.610 žrtava. Ove godine će biti ukopani identifikovani ostaci još osmoro žrtava, jer će biti organizirano skromnije obilježavanje 25-to godišnjece Genocida zbog opasnosti od virusa Kovid-19. Traga se za još najmanje 1000 nestalih Srebreničana. Neki ostaci žrtava ne mogu biti identificirani, jer nema preživjelih iz porodica za DNK analizu…
Poštovani poslanici, cijenjeni građani Republike Kosova,

I ovom prilikom najoštrije osuđujemo sve one koji su počinili, organizirali i podržali te monstruozne zločine nad nedužnim ljudima, i izražavamo naše duboko žaljenje za sve žrtve, kao i saučešće njihovim porodicama.

Osuđujemo i svaki pokušaj negiranja zločina Genocida, što je, nažalost, prisutno, i pored presude Međunrodnog suda, i pored mnogih rezolucija o Genocidu u Srebrenici koje su donijeli Parlamenti demokratskih država, kao i Parlament Evropske unije.

Poštovani predstavnici Vlade,

I ovoga puta pozivamo sve relevantne institucije u Republici Kosovo da intenzivno pojašnjavaju istinu o Geonocidu, kako o onom u Srebrenici odnosno u Bosni i Hercegovini, tako i na Kosovu.
Ovo je prilika da se podsjetimo da su akteri svih tih zlodjela i u BiH i na Kosovu bili isti.
Ovo jeste prilika i da se podsjetimo svih nevinih žrtava, i svih stradalih, svih nestalih i još neidentifikovanih žrztava tog teškog vremena u devedesetim godinama 20. Vijeka. Na žalost, veliki je broj onih za čiju se sudbinu još ništa ne zna.
Ovo je i momenat da se sjetimo svih hrabrih boraca Bošnjaka u BiH i Albanaca s Kosova koji su pomogli u slamanju sile koja je krenula da sve ruši i uništi nevini narod.

Prilika je takođe da se zahvalimo iMeđunarodnoj zajednici i NATO paktu na pomoći i Bosni i Kosovu !
Želim da sve nas ovdje i one koji nisu ovdje, podsjetim da je u 2015. godini u ovoj Skupštini od strane poslanika koalicije Vakat, bio iniciran tekst Rezolucije o osudi Genocida u Srebrenici povodom 20-to godišnjice Genocida. Tekst te Rezolucije je sličan ali i nešto malo jasniji u odnosu na onaj koji je te godine usvojen u Parlamentu Evropske unije. Na žalost, tada nije bilo dovoljno političke volje da se Rezolucija usvoji u Skupštini. Nadajmo se da će u skorije vrijeme ona biti i izglasana !

Još jednom pozivam i sebe i sve Vas da – s ciljem postizanja konačnog mira na Balkanu, suživota među ljudima, narodima i državama, svi zajedno osudimo zločine i da osudimo i one koji negiraju Genocid. Samo tako ćemo iči naprijed, jer nas zaborav i negiranje samo može vratiti u slične situacije, a naši narodi i te kako zaslužuju bolju budućnost u kojoj će preovlađivati mir, pravda i suživot i saradnja među ljudima, bez obzira na razlike među njima. Zahvaljujem.

Izvor: (kosova.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš