Rasim Demiri ostaje u 6+, Duda Balje u DSK

Bošnjački poslanik ispred koalicije Vakat u Skupštini Kosova, Rasim Demiri, izjavio je za Radio Kosovo 2 da će i dalje biti član parlamentarne grupe 'Šest plus'. On je odbacio ideju da će se priključiti nekoj drugoj parlamentarnoj grupi.

Rasim Demiri ostaje u 6+, Duda Balje u DSK

“Ja ću i dalje ostati u 'Šest plus'. Nastaviću svoj rad kao poslanik i predstavljati svoj narod na najbolji način. Tako da, što se tiče informacije da prelazim u parlamentarnu grupu pokreta Samoopredeljenje, ona nije tačna. Ja sam i dalje deo grupe 'Šest plus', jer smo mi osnivači te grupe i za sada nemam nameru da napuštam nešto što u kontinuitetu traje već 15 godina”, kazao je Demiri.

Demiri je međutim u nedelju, uoči izglasavanja nove vlade Kosova, nakon sastanka sa mandatarom vlade a sada premijerom Albinom Kurtijem, izjavio za kosovsku agenciju KosovaPress da je odlučio da napusti parlamentarnu grupu Šest plus.

Demiri je u prošloj vladi bio ministar u Ministarstvu za regionalni razvoj, a na čijem je čelu sada imenovan Ivan Milojević iz Srpske liste.

S druge strane, ispred bošnjačke zajednice ministarsku funkciju dobila je Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke koja vodi Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave.

Na pitanje da li će i u novoj vladi biti deo nekog ministarstva, Demiri je kazao da o tome postoji dogovor sa premijerom Kosova.

“Još jednom trebamo da obavimo razgovor unutar parlamentarne grupe što se tiče podjele pozicija. Ubrzo ćemo izaći za informacijom vezano za naše zahtijeve, ali mislim da će ono što smo potpisali biti zadovoljavajuće za nas, za bošnjačku zajednicu i da ćemo imati dobro učešće u budućoj vladi”, istakao je Demiri.

Demiri međutim smatra da je premijer Kurti pogrešio kada je za ministarku administracije lokalne samouprave imenovao Emiliju Redžepi, smatrajući da je to mesto trebalo da pripadne koaliciji Vakat na osnovu osvojenih glasova na izborima.

Ističe da konkretno od rada Redžepijeve ne očekuje ništa, a zamerio joj je i na izjavu u kojoj je rekla da će njen prioritet biti formiranje opstine Župa.

“Mi nemamo zahtijev za opštinu Župa već za opštinu Rečane. Takodje, Bošnjaci nisu samo u opštini Prizren, već imamo Bošnjaka i u drugim regionima, a koji imaju iste zahtijeve po pitanju formiranja novih opština. Meni je žao što je ona izostavila Bošnjake pećkog regiona, jer mi se istovremeno borimo kako za opštinu Rečane, tako i za dobijanje opštine Vitomirica. Izostavila je i Bošnjake opštine Dragaš, jer i u opštini Dragaš Bošnjaci imaju svoje zahtijeve za formiranje opštine”, zaključuje Demiri. 

Inače, ministarka Emilija Redžepi je gostujući u jutarnjem programu na RTK 2 izjavila da neće odustati od ideje formiranja bošnjačke opštine Župa.

“Sada je lakše da dođemo do tog cilja, i pored toga što naš premijer želi da se proceš decentralizacije ili centralizacije decentralizira u oređenim opštinama, posebno u velikim opštinama, kao što su Priština i Prizren. Ali, moje lično zalaganje je i sada je lakše s obzirom da sam ministarka, dobijanje jedne opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom”, kazala je ona.

Dodala je da će biti fokusirana na program vlade, da će raditi na transparentnosti lokalne samouprave, na poštovanju zakona o upotrebi jezika u opštinama gde žive zajednice, približavanju institucionalnih organa građanima, te zapošljavanju.

„Biću fokusirana na rad, disciplinu i povećanje performansa te opštine“, kazala je ona.

S obzirom da je Redžepi prešla u izvršnu vlast, očekuje se da će je u Skupštini zamjeniti Šejla Arifi koja je dobila najveći broj glasova nakon Redžepijeve.

Inače, prije nego što se izabrala za ministarku, Redžepi se pridružila parlamentarnoj grupi Šest plus, u kojoj ranije nije bila član.

S druge strane, poslanica Duda Balje rekla je da će da se priključi parlamentarnoj grupi Demokratskog saveza Kosova.

Duda Balje je nakon izbora u oktobru 2019. napustila koaliciju Vakat i formirala svoju partiju, Socijaldemokratsku uniju. Kako je dodala, ona je tu odluku donela pre mjesec dana nakon jednog od sastanaka sa predsjednikom Demokratskog saveza Kosova, Isom Mustafa.

„Ja nisam deo multietničke Šest plus grupe, tu će biti dva Bošnjaka ali ja sam odlučila da budem van te grupe zbog svega što se u toj grupi dešavalo. Ja sam glasala za novu vladu, a potom sam ušla u parlamentarnu grupu Demokratskog saveza Kosova. Zašto sam ušla, naravno je da imam svoje razloge. Oni se vezuju za to što su oni na čelu ministarstva koja su bitna za našu zajednicu, kao što je ministarstvo obrazovanja, zatim za unutrašnjih poslova, Bezbednosnih snaga Kosova. Mislila sam da će priključivanje DSK-u mnogo više doneti Bošnjacima na Kosovu, nego da smo bez parlamentarne grupe“, kazala je ona.  

Inače, Balje se u četvrtak sastala sa Emilijom Redžepi i čestitala joj na izbor na ministarsko mjesto, saopšteno je iz njenog ministarstva.

“Aktuelna situacija na Kosovu kao i položaj nevećinskih zajednica sa akcentom na bošnjačku zajednicu su samo neke od tema današnjeg sastanka”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: (rtk2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš