Predstavnici zajednica u Prizrenu koče izbor potpredsjednika

Ni 10 mjeseci od konstituisanja lokalne samouprave u Prizrenu nije izabran potpredsjednik opštine za zajednice. Sve tri partije iz bošnjačke i turske zajednice tvrde da mjesto pripada njima. Analitičari kažu da politička elita ne zna šta je kompromis i nema osjećaj za bitne nacionalne interese. Razočarani zbog nesloge su i građani Prizrena

Predstavnici zajednica u Prizrenu koče izbor potpredsjednika

Na osnovu Zakona o administraciji lokalne samouprave, u opštinama gdje najmanje 10 posto građana pripada nevećinskim zajednicama, jedno mjesto zamjenika gradonačelnika rezervisano je za pripadnika iz te zajednice. Zamjenik gradonačelnika za zajednice pomaže gradonačelniku i pruža savjete i upustva u vezi sa pitanjima o nevećinskim zajednicima.

Njega imenuje gradonačelnik, a treba da ga podrže većina prisutnih odbornika Skupštine opštine koji glasaju, i većina prisutnih odbornika koji pripadaju nevećinskim zajednicama.

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka još uvijek nije imenovao svog zamjenika za zajednice, ali razlog tome je nesporazum koji je nastao između odbornika iz redova nevećinskih zajednica, bošnjačke i turske o tome iz koje partije treba da dođe zamjenik. Naime, u Skupštini opštine Prizren su četiri bošnjačka odbornika, dvoje iz Nove Demokratske Stranke (NDS), dvoje iz koalicije Vakat, a troje iz turske zajednice ispred KDTP-a. Svi smatraju da njima pripada ovo mjesto. 

Iz NDS-a tvrde da to mjesto pripada njima s obzirom da je ova partija u aktuelnoj lokalnoj vlasti u Prizrenu, ali i zbog toga što je o tome postojao predizborni dogovor sa gradonačelnikom Haskukom. I u prošlom mandatu potpredsjednica opštine bila je iz NDS-a, Sabina Birdaini-Dana.

Sa druge strane, koalicija Vakat, iako u opoziciji, smatra da to mjesto pripada njima zbog toga što je ta koalicija osvojila najviše glasova u Prizrenu na posljednjim izborima.  

Zašto je nemoguće doći do dogovora i koliko to šteti zajednicama bila je tema sedmične emisije programa za zajednice Radio Kosova 2 'Iz našeg ugla'.

Predsjednica NDS-a Emilija Redžepi u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da je njena partija u stalnim razgovorima sa gradonačelnikom Prizrena po ovom pitanju.

"Sada on treba da razgovara sa našim partnerima u poziciji iz turske zajednice da oni podrže Sabinu Birdaini-Dana za potpredsjednicu opštine onako kako smo imali dogovor. Vladajući se činjenicom da koalicija Vakat nas nije podržala u prošlom mandatu i sada sam takođe skeptična, tako da ostaje na predsjednika opštine da on ispoštuje dogovor i ubjedi predstavnike KDTP-a da oni podrže našu Sabinu. Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi Bošnjacima sleduje ta pozicija, a s obizirom da je koalicija Vakat u opoziciji i nema pravo da predloži kandidata onda mi čekamo odgovor predsjednika”, kazala je Redžepi.

Emilija Redžepi dodaje da su NDS, KDTP, LDK i Nisma dio vladajuće koalicije sa pokretom Samoopredjeljenje odakle dolazi gradonačelnik. Ona računa na glasove odbornika iz albanske zajednice.

A odbornica koalicije Vakat Memnuna Ajdini i, kako je potvrdila, kandidatkinja ove koalicije za potpredsjednicu opštine, kaže da je upitno to da li se rješenje ovakvoj situaciji nazire a zbog toga što ne može da se pronađe konsenzus unutar manjinskih zajednica.

Ona navodi da je neslaganje između bošnjačke i turske zajednice, pa i između samih Bošnjaka, razlog zašto Prizren još uvijek nema potpredsjednika za zajednice.

"Koalicija Vakat smatra da je pobjednik na osnovu broja glasova, oko hiljadu glasova više smo dobili u odnosu na našeg političkog oponenta NDS-a, i smatramo da to mjesto nama pripada. Međutim, s obzirom da u skupštini imamo po dva poslanika oni smatraju da mjesto može i njima da pripadne”, kaže ona.

Ajdini dodaje da je ključ ovog problema u podršci KDTP-a.

“Znači ukoliko Turci podrže nas kao što smo u načelu imali neki dogovor, onda ćemo riješiti ovo pitanje. Međutim, i oni imaju nekih dodatnih razloga zbog kojih do sada nisu podržali naše kandidate. Očekujemo da u toku ovog mjeseca to bude riješeno. Ako se ne postigne rješenje, mi ćemo izaći sa nekim izvještajem i saopštenjem za javnost o tome kako ćemo dalje i kako ćemo djelovati u samoj  skupštini”, kazala je Ajdini.

Potpredsjedničkom mjestu nadaju se međutim i turski odbornici.

Sencar Karamuço, odbornik KDTP-a u Skupštini opštine Prizren kaže da se ova partija prije svega ne slaže sa zakonskom odredbom da potpredsjedničko mjesto pripadne zajednici koja broji više od 10 posto stanovništva. On smatra da to mjesto treba da pripadne partiji iz manjinskih zajednica koja je dobila najveći broj glasova na izborima, što je u ovom slučaju, kako kaže, KDTP. Iz tog razloga ova partija se žalila zbog takvog zakonskog propisa.  

"Mi zahtjevamo da se pod hitno menja postojeći propis kako bi se izabrao potpredsjednik opštine. Kao što znate, u ovom opštinskom sazivu Turci su zastupljeni sa tri dok Bošnjaci sa četiri odbornika. Prema posotjećim propisima, bošnjačke partije koje su zastupljene u Skupštini opštine trebalo bi da se međusobno dogovore kako bi izabrali jednog od njih kao potpredsjednika opštine. Na kraju, mi kao partija nemamo ništa protiv Bošnjaka niti drugih zajednica, i borićemo se da se sve regulative, propisi i zakoni dosledno poštuju i sprovode”, kazao je Karamuço.

On je dodao da zbog neizbora potpredsjednika opština dolazi i do nesuglasica u rješavanju nekih prioritetnih problema.

I Redžepi i Ajdini ocjenjuju da ovakva situacija šteti zajednice u Prizrenu.

"Svakako da je ova konfuzija oko imenovanja, odnosno oko glasanja za potpredsjednika za zajednice stagnirala neke procese afirmisanja svih zajednica u opštini Prizren po pitanju funkcionisaja kancelarije za zajednice, po pitanju nadgledanja te kancelarije, kako ona vrši raspodjelu novca. Onda po pitanju Komiteta za zajednice gdje je direktno odgovoran potpredsjednik za zajednice i još mnoge stvari koje se tiču zajednica u opštini Prizren", kaže Redžepi.

"Mislim da ovo pitanje treba da se riješi jer je to u interesu, prije svega, manjinskih zajednica ali i u interesu cijeloga grada. Mislim da ovom situacijom cijela vlast gubi. I politički gaf ovim ima veliki minus a kada se radi o demokraciji u samom Prizrenu jer znamo da je Prizren multietnički grad, ali ovom slikom ne možemo da se pohvalimo”, navodi Ajdini. 

Oči i Vakata i NDS-a sada su uprete u gradonačelnika Prizrena, Mytahera Haskuku koji treba da imenuje zamjenika, što Skupština treba da potvrdi. Haskuka nije bio dostupan za komentar s obzirom da se nalazio van Kosova.

A analitičar Ismail Ramović izjavio je za Radio Kosovo 2 da su tvrdnje o pobjedama bošnjačkih subjekata na izborima fiktivne jer oni dijele isti broj odborničkih mjesta, po dvoje.

"Problem potpredsjednika u lokalnoj vlasti u Prizrenu je zapravo što naša politička elita ne zna šta je kompromis ili ne želi da zna, i druga stvar što nemaju osjećaj za bitne nacionalne interese koji su od ključne važnosti za zajednicu. Zbog toga cijelo društvo i zajednica imaju probleme. U suštini imamo ozbiljne političke probleme i u stanju smo jednog statusa quo u kome ni jedna strana ne želi da napravi bilo kakav iskorak u boljitku same zajednice”.

On dodaje da je i samom gradonačelniku svejedno da li će neka od zajednica da izdejstvuje svoja prava.

"Ukoliko one (zajednice) nemaju želju i potrebu za tako nečim, on se ne može baviti našim problemima. Kao gradonačelnik se bavi problemima svih građana, ali sada o problemima koje mi imamo unutar naših političkih neslaganja ne može on da nađe rješenje. Prosto, on i ne treba da traži rješenje, trebaju ga naći naše političke organizacije”, dodaje.

A da je važno da na to mjesto dođe neko ispred zajednica potvrđuje i Osman Osmani, romski predstavnik u Komitetu za zajednice.

"U prošlom mandatu potpredsjednica iz redova bošnjačke zajednice je uvijek pružala podršku svakom zahtjevu Roma. Nadam se da će se na ovoj poziciji imenovati neko ispred bošnjačke ili turske zajednice. Mi nemamo predstavnike u ostalim komitetima, tako da je izbor potpredsjednika opštine iz redova zajednica olakšica i za romsku zajednicu”, smatra Osmani.

Razočarani su i građani i kritični prema partijama što ne pronađu dogovor.

Arif Haljiti žali zbog ovakve situacije i smatra da je nesloga faktor zašto je to mjesto upražnjeno.

"Svakako mislim da bismo dobili ono što nam pripada ako bi se naši politički subjekti na nivou Prizrena ujedinili, sklopili neki međustranački dogovor, bar dok se ne imenuje neko na to mjesto, jer svi trpimo, i Bošnjaci i druge zajednice koje žive na teritoriji Prizrena. Samo treba naći adekvatnu osobu koja neće biti isključiva, koja će biti balans između njih, bar do trenutka njihovih ujedinjenja što smatram da će da se desi", kazao je on.

"Svaka partija vuče za sebe. U ovom slučaju možda bi bilo najbolje da se izabere i nestranačka lista", kaže Emo Kurtiši.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš