Počelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

Postrojavanjem članova Odreda izviđača “Sandžak” i intonoranje himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, danas je u Sandžaku počelo obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, javlja Anadolu Agency (AA).

---

Početku obilježvanja Dana bošnjačke nacionalne zastave prisustvovao je predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin, vijećnici i predstavnici BNV-a i gosti iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i regiona.

Najveći nacionalni blagdan sandžačkih Bošnjaka – Dan bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i ove godine, zajedno sa Bošnjačkim nacionalnim vijeće u Crnoj Gori obilježava nizom prigodnih manifestacija u Novom Pazaru, Rožajama, Sjenici, Bijelom Polju i drugim sandžačkim mjestima i dijaspori.

Danas će u Rožajama biti održana svečana sjednica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori nakon čega će ispred prostorija Bošnjačkog vijeća biti svečano podizanje nacionalne zastave Bošnjaka. U okviru ovih manifestaijca u Rožajama će danas biti otvorena i Bošnjačka biblioteka.

U Novom Pazaru će večeras, sa početkom u 19 sati, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća biti priređen program uz izvođenje starogradskih pjesama uz sazlije, svečano podizanje nacionalne zastave Bošnjaka na jarbol, obraćanje predsjednika Vijeća i svečani defile učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2018. gradskim šetalištem do Sebilja, gdje će biti izveden i kulturno umjetnički program.

U okviru o ovih manifestacija u Sjenici će sutra biti otvorena izložba likovne kolonije “Sjenica 2017”.

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave, Matica Bošnjaka organizira manifestaciju “Bajrak Sandžaka”. U peprostorijama amfiteatra Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru večeras će biti upriličena tribina o temi “Bajrak Sandžaka”. Tribine i promocije biće upriličene i u Plavu, Beču i Frankfurtu.

Blagdan se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine u Novom Pazaru, osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. Danas je u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Bošnjačko nacionalno vijeće, zvanično Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, je predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš