Pedeset žrtava genocida je pronašlo smiraj, u Potočarima zavladala tišina i praznina

Danas je u Potočarima obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Hiljade ljudi je prisustvovalo komemoraciji i dženazi za još 50 identifikovanih žrtava.

Pedeset žrtava genocida je pronašlo smiraj, u Potočarima zavladala tišina i praznina

Događaju su danas prisustvovali brojnih domaći i međunarodni zvaničnici i druge ličnosti iz političkog, vjerskog i kulturnog života.

Kao i prethodnih godina, nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebenici, u i oko Memorijalnog centra u Potočarima, ostala je samo tišina, a posljednji posjetitelji napuštaju kompleks.

U tom malom bh. gradu već 19 godina, koliko se vrši kolektivni ukop žrtava, samo nekoliko julskih dana obilježeno je brojnim aktivnostima, uglavnom komemorativne i vjerske prirode.

Ovoga 11. jula ukopano je još 50 žrtava čiji su posmrtni ostaci nekompletni. Devet od njih pronađeno je prošle godine u masovnoj grobnici u Kalinoviku, dok su ostale žrtve pronađene ranije u drugim masovnim grobnicama.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida.

I ove godine, kolektivnoj dženazi u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada učesnika.

Sudovi su do sada izrekli više od 700 godina zatvorskih kazni za genocid i zločine počinjene u Srebrenici.

Presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH utvrđeno je da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid.

Sudovi su za genocid osudili ukupno 48 osoba od kojih pet na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Za veliki broj porodica žrtava, jedino što ostaje jeste nada da će posmrtni ostaci njihovih najbližih biti pronađeni u narednome periodu.

No, dok se cijeli civilizirani svijet sa tugom sjeća genocida koji je prije skoro tri decenije počinjen u Srebrenici kao dio šire namjere da se uništi Bošnjački narod u BiH, još uvijek su žive snage koje ga negiraju i slave njegove nalogodavce.

Genocid u Srebrenici najveći je takav zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

 

Dio kompleksa Memorijalnog centra u Potočarima gdje su ukopane žrtve, u obliku je "Cvijeta Srebrenice" čiji su bijele latice, bijeli nišani, boja nevinosti koja simbolizira stradanje nevino i mučki ubijenih žrtava, dok je zelena boja, boja trave, poruka života.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš