Partije manjina odlučuju o Kurtijevoj vladi

Predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu čiji će glasovi, očekuje se, biti neophodni za formiranje buduće vlade, žele da u njoj učestvuju. Međutim, ukoliko se broj ministarstava sa 21 smanji na 12, kako su najavile dve partije koje vode pregovore o novoj vladi, samo jednom će pripasti ministarsko mesto, dok je drugo rezervisano za srpsku zajednicu.

Partije manjina odlučuju o Kurtijevoj vladi

Na Kosovu je u toku prebrojavanje glasova iz više od polovine biračkih mesta, na osnovu odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke, a nakon žalbi političkih partija na konačni rezultat Centralne izborne komisije.

S druge strane, postoje mogućnosti da će pobednički pokret Samoopredeljenje i drugorangirani Demokratski savez Kosova, koji su u razgovorima za formiranje zajedničke vlade, oslabiti po pitanju broja poslaničkih mandata, budući da je Vrhovni sud Kosova odlučio u korist žalbe Fatmira Ljimaja iz koalicije Inicijativa-Alijansa za Kosovo i Partija pravde da se glasovi iz Srbije ponište, zbog toga što nisu stigli regularnim putem.

Na osnovu konačnih rezultata Centralne izborne komisije, koji će biti potvrđeni tek nakon prebrojavanja, Samoopredeljenje je dobio 32 poslanička mandata a DSK 29. Za formiranje vlade je potrebno onoliko koliko su ova dva subjekta upravo i dobila, 61.

Međutim, odlukom Vrhovnog suda o glasovima iz Srbije spušta se izborni prag, a postoji mogućnost i da će Ljimajeva koalicija uspeti da uđe u Skupštinu. U tom slučaju, pokret Samoopredeljenje i DSK mogu oslabiti za nekoliko glasova, što će im onemogućiti formiranje vlade bez glasova ostalih u Skupštini.

U Samoopredeljenju nisu za koaliciju sa Ljimajem, ali s obzirom da rezultati nisu potvrđeni, ova partija i dalje kao zvanične rezultate smatra one koje je CIK proglasio 7. novembra, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ureda za medije ove partije.

"Izbori 6. oktobra imali su jasnu poruku, narod je glasao za promene, a oni koji su do juče bili na vlasti trebaju da pređu u opoziciju. Za sad smo fokusirani na izgradnji koalicije sa DSK. Postoji i mogućnost za saradnju sa nesrpskim manjinskim zajednicama", dodaje se u odgovoru.

Iz pokreta Samoopredeljenje su u nekoliko navrata do sada rekli da i Srpska lista, koja ima 10 poslanika, treba da pređe u opoziciju, ali da će ispoštovati Ustav i srpskoj zajednici ustupiti jedno ministarstvo. U slučaju da buduća vlada ima 12 ministarstva, još jedno ministarstvo treba da pripadne nesrpskoj, manjinskog zajednici.

Deset poslanika u Skupštini Kosova, od kojih Samoopredeljenje može da očekuje podršku dolaze iz bošnjačke, turske, romske, aškalijske, i egipćanske zajednice. Međutim, gotovo među svima njima postoji zainteresovanost za ministarsko mesto. Partije iz redova manjinskih zajednica tradicionalno su bile deo vlasti.

Rasim Demiri, izabrani poslanik iz bošnjačke koalicije Vakat i dosadašnji ministar regionalnog razvoja, smatra da ovoj koaliciji sleduje ministarstvo, budući da je dobila najveći broj glasova u poređenju sa ostalim partijama iz manjinskih, nesrpske, zajednice. Demiri je za RSE izjavio da je do sada obavio više sastanaka i sa pokretom Samoopredeljenje i sa Demokratskim savezom Kosova.

"Za sada nema još ništa konkretnog. Mi svakako ne odustajemo od ministarske pozicije iz više razloga, a ono o čemu su oni upoznati jeste da je koalicija Vakat usvojila najveći broj glasova. Do sada je bilo jedno nepisano pravilo, da partija koja osvoji najveći broj glasova iz nevećinske, nesrpske zajednice, pripalo joj je mesto ministra. Nadam se da će i ovog puta budući premijer uzeti u obzir glasove koalicije Vakat i mi svakako očekujemo ministarsku poziciju", izjavio je Demiri.

Ova koalicija broji dva poslanička mandata, s time što je druga izabrana poslanica Duda Balje nakon izbora podnela ostavku iz te koalicije i najavila da će nastupati nezavisno, u sklopu poslaničke grupe koja okuplja nesrpske, manjinske poslanike.

O budućoj vladi govorila je i predsednica druge bošnjačke Nove demokratske stranke, izabrana poslanica Emilija Redžepi, navodeći da bošnjačkoj zajednici treba da pripadne ministarska pozicija.

S druge strane, ministarsku poziciju u Vladi Kosova u nekoliko poslednjih mandata imala je i turska KDTP (Turska demokratska partija Kosova). Novoizabrani predsednik ove partije Fikrim Damka izjavio je za RSE da će ponovo tražiti mesto ministra, ali dodaje da je za ovu partiju bitno da ima više svojih predstavnika u institucijama Kosova.

"Tako da, nećemo uslovljavati formiranje vlade ministarskim mestom", dodao je Damka. Ova partija u Skupštini ima dva poslanika.

Zainteresovanost za ministarsku poziciju izrazio je i lider Liberalno egipćanske partija, Veton Beriša. On je međutim u ponedeljak izjavio za RSE da čeka na potvrđivanje izbornih rezultata. U međuvremenu, pokret Samoopredeljenje saopštio je u ponedeljak da se njihovom poslaničkom klubu priključio izabrani poslanik ispred egipćanske zajednice, Eljbert Krasnići, inače iz Egipćanske partije.

Arton Demhasaj iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo – Çohu, kaže da se vlada bez problema može formirati, ali samo uz glasove manjinskih zajednica. Veruje da će Kosovo do početka sledeće godine imati svoje institucije.

"Prebrojavanje glasova se može okončati krajem ovog meseca a rezultati se mogu potvrditi prve nedelje u decembru. U tom slučaju, Skupština može da se formira sredinom decembra a onda slede procedure za imenovanje mandatara nove vlade, što može da se desi početkom januara. Sredinom januara možemo dobiti novu vladu”, zaključio je Demhasaj.

Prevremeni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra. Dosadašnja opozicija, pokret Samoopredeljenje i Demokratski save Kosova osvojili su najveći broj glasova, dok će tri partije koje su do sada bile na vlasti po svemu sudeći otići u opoziciju, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš