Od utorka raspodjela udžbenika

U utorak će početi proces raspodjele udžbenika za srednje škole u nastavi na bosanskom jeziku, koje se trenutno nalaze u O.Š. “Meto Bajraktari” u Rečane.

Od utorka raspodjela udžbenika

Srazmerno broju učenika knjige će biti podijeljene svim profesionalnim školama i gimnazijama na Kosovu u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku.

“Sutra će iz Osnovne Škole “Meto Bajraktari”, u kojoj smo dostavili udžbenike, početi njihova raspodjela u Prizrenu, ali istovremeno i u ostalim opštinama. Kontaktirali smo direktorijate za obrazovanje u opštini Prizren, Peć, Istok, Priština, Mitrovica, Dragaš, i sutra ćemo sa divizijom za obrazovanje manjinskih zajednica pri ministartvu početi sa raspodjelom udžbenika po školama”, kazao je u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku,zamjenik ministra  obrazovanja, Usmen Baldži.

On je naglasio da je ovim procesom završen jedan ozbiljan i dobar posao koji je počeo tokom leta, odvajanjem 50.000 eura od strane Vlade Kosova.

 “Ministarstvo obrazovanja je učinilo sve neophodne napore, ispoštovalo sve zakonske procedure, vrijednovanje udžbenika itd. Ali ono što je mnogo bitnije i od same podjele je to što smo u međuvremenu dobili odluku ministarstva da su bosansko-herecgovački udžbenici za bošnjacke učenike validni jer su vrednovani i prilikom svake buduće dopreme ne moraju se poštovati ove procedure kroz koje smo sada prošli”, kazao je Baldži.

Takođe, u utorak će početi i proces raspodjele “Početnice” za učenike prvog  razreda a koje su dobijene kao poklon od strane izdavačke kuće”Vrijeme” iz Zenice. Biće podijeljena i čitanka za učenike X. razreda, autora rahmetli Alije Džogovića.

Direktor O.Š.”Meto Bajrakrati” u Rečanima, Esad Kurešepi ističe očekivanja da će proces raspodjele udžbenika po školama biti završen u naredna dva-tri dana.

“Dogovarali smo se sa prof. Vedatom Bajramijem, šefom divizije za obrazovanje zajednica, da ministarstvo pokuša da organizuje transport kako bi smo mi za svaku školu i prema broju učenika pripremili sve pakete sa knjigama”, kazao je Kurešepi.

Na Kosovu su dopremljeni udžbenici za srednje škole u nastavi na bosanskom jeziku iz nacionalne grupe predmeta. Knjige je dopremila izdavačka kuća “Libri shkollor”, na osnovu ugovora sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije. U pošiljci iz Bosne nalaze se 22 naslova sa oko 7.000 udžbenika, te i oko 800 „Slovodara“, udžbenik za prvi razred osnovne škole. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš