Obeležen Dan Bošnjaka

Kancelarija Premijera za pitanja zajednica organizovala je koktel povodom obežavanja 28. septembra - Svetskog dana bošnjačke zajednice.

Obeležen Dan Bošnjaka

Zamenik premijera Enver Hodžaj je istakao da suživot različitih zajednica predstavlja realnu sliku Kosova, a bošnjačka zajednica, dodao je, dokaz je multietičnosti društva, koja doprinosi saradnji između Bosne i Kosova.

"Proteklu deceniju, od proglašenja nezavisnosti Kosova, urađeno je dosta, ali predstoji još puno posla. Neophodno je raditi na još intenzivnijoj integraciji Bošnjaka, čime bi omogućili više radnih mesta i više posla za bošnjačku zajednicu. Znamo kako su Bošnjaci vezani za Bosnu, želimo jaku Bosnu, funkcionalnu državu i nadamo se da će Bošnjaci na Kosovu imati još značajniju ulogu u odnosima između dve države. Mislim da će 2018. biti godina realizacije konkretnih projekata za bošnjačku zajednicu", istakao je zamenik premijera Enver Hodžaj .                    

Poslanica u skupštini Kosova Duda Balje je istakla da su Bošnjaci u mnogo boljoj poziciji nego ranije, kao i da je uprkos problemima sa kojima se ova zajednica suočava, zastupljenost Bošnjaka na centralnom nivou  veća nego proteklih godina.

"Bošnjak na Kosovu ima probleme, kao i pripadnici ostalih  zajednica koje ovde žive, na nama je izazov da se borimo za našu opštinu. Nijedna vlada nije ništa konkretno uradila za bošnjačku zajedicu. Takođe se borimo u sferi obrazovanja, ali tu je i borba za očuvnaje naših reka, kao i poboljšanje našeg ekonomskog statusa", istakla je Duda Balje.  

Čestitajući Bošnjacima, ministar za ruralni razvoj Rasim Demiri je kazao da bi ovaj dan trebalo da služi kao lekcija da se prošlost ne ponovi. Ekonomski razvoj, dodao je Demiri, biće garancija unapređenja položaja pripadnika ove zajednice na Kosovu.

"Bošnjaci su danas svesni svog identiteta, svesni svoje prošlosti ali i ujedinjeni u pogledu ka budućnosti. Naša poruka nije bilo kakva, to je poruka zajedništva, prospreriteta i ekonomskog razvoja. Svako vreme nosi svoje poteškoće, te poteškoće zahtevaju novi pristup I metod rešavanja problema", rekao je Demiri.

Dan Bošnjaka Kosova obeležava se na osnovu Zakona o zvaničnim praznicima. Prema popisu stanovništva, na Kosovu živi oko 30 hiljada Bošnjaka, što ih čini trećom po zastupljenosti zajednicom na Kosovu. 

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš