Nakon izbora potpredsjednika za zajednice

NDS napustila koaliciju u Prizrenu

Pitanje izbora potpredsjednika za zajednice u Prizrenu dovelo je do toga da bošnjačka politička partija Nova demokratska stranka (NDS) izađe iz koalicijskog partnerstva sa Pokretom Samoopredjeljenje. Do ovoga je došlo danas, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine opštine Prizren. Na sjednici Skupštine opštine Prizren u četvrtak, naime, nije bila predviđena tačka dnevnog reda o glasanju za izbor potpredsjednika za zajednice u Prizrenu.

NDS napustila koaliciju u Prizrenu

Ali uvođenje u dnevni red ove tačke predložio je predsjednik opštine Mytaher Haskuka. Ona je odobrena većinom glasova odbornika skupštine. Haskuka je predložio skupštini odbornicu iz redova drugog bošnjačkog subjekta - koalicije Vakat, Memnunu Ajdini, političkog subjekta koji nije dio vladajuće koalicije u Prizrenu, za poziciju potpredsjednika za zajednice.

Također je kazao da se o toj poziciji više od godinu dana raspravlja sa strankama manjinskih zajednica, te da je u nedostatku sporazuma odgađan proces izbora potpredsjednika za zajednice.

Prijedlog za uvrštavanje ove tačke u dnevni red nisu pozdravili odbornici iz redova NDS-a, koji su napustili sjednicu, a kritike povodom ovog pitanja upućene su Skupštini i od strane šefa odborničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Ilira Baldedaja. Nakon rasprave, zahvaljujući većini glasova odbornika iz redova koalicije Vakat i turske partije KDTP, Memunina Ajdini je izabrana za potpredsjednicu za zajednice u Prizrenu.

Ona je kazala da, nakon dobijanja povjerenja, časno će obavljati ovu funkciju.

"Smatram da ova pozicija ima veliku odegovornost i omogućava da manjinske zajednice budu uključene u sve tokove i aktivnosti koje provode opštinske institucije u Prizrenu. Ja ću biti veza između zajednice i vlasti u opštini", rekla je nakon Memnuna Ajdini.

S druge strane, u vezi s ovim pitanjem, novinari TV Prizreni su kontaktirali predsjednicu NDS-a, Emiliju Redžepi, koja je putem telefona rekla da njezina stranka više neće biti dio vladajuće koalicije u Prizrenu.

Kritikovala je predsjednika opštine Haskuku da je igrao igre s turskim političkim subjektom KDTP-om kako bi oni podržali kandidata koalicije Vakat te da nije poštovao sporazum koju su ranije postigli za mjesto potpredsjednika i direktora, jer je sporazumom predviđeno da KDTP ima dva direktora direktorijata, dok će NDS dobiti jednog direktora i potpredsjednika za zajednice.

Nadalje, izjavila je kako se osjeća razočarano jer ni LDK ni Socijaldemokratska inicijativa također nisu poštovale sporazum, te su u posljednjem trenutku radi ličnih interesa potpali pod uticaj Pokreta Samoopredjeljenje. S druge strane se zahvalila PDK-u i AAK-u na podršci.

Ona je također optužila predsjednika Socijaldemokratske inicijative Zafira Berishu i predsjednika LDK-a, Haxhi Avdylija, za izdaju, koji su, prema njezinim riječima, vršili pritisak da podrži sadašnjeg predsjednika opštine, Mytahera Haskuku, na nedavnim izborima.

"U ovom trenutku smo uvjereni da smo prekinuli odnose s takvim ljudima, kojima se nikada ne smije vjerovati", rekla je Emilija Redžepi.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš