MUSTAFA EF. CERIĆ: „Poznajem Erdogana 20-30 godina i on ne može biti naš sultan; naš 'sultan' je u Briselu“

Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za televiziju N1 govorio je o posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoganu Sarajevu i porukama koje su tom prilikom poslane javnosti

MUSTAFA EF. CERIĆ: „Poznajem Erdogana 20-30 godina i on ne može biti naš sultan; naš 'sultan' je u Briselu“

Ja predsjednika Erdogana poznajem 20-30 godina, bio sam na dženazi njegove rahmetli majke, klanjao sam u prvom saffu, odmah do njega. Dakle, mi njega znamo dugo“.

 

Efendija Cerić rekao je da postoje neka pitanja zbog kojih je ktiričan prema aktuelnoj turskoj politici:

"Imamo, recimo, dva avionska leta Istanbul-Sarajevo dnevno, ali ih vodi kompanija iz Turske. A naša avio-kompanija propada. Zašto nam Turska ne bi dala na lizing dva 'Boinga', obučila naše pilote i stavila tu liniju na raspolaganje BiH?"

Mnogo ozbiljnija tema po mišljenju Mustafe Cerić je odnos turskih vlasti prema genocidu nad Bošnjacima Srebrenice.

"Turski parlament nikada nije donio rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Takvu rezoluciju je donio Evropski parlament, ja sam bio gost na toj sjednici u Strasbourgu, zajedno sa srebreničkim žrtvama, preko 600 zastupnika je glasalo za tu rezoluciju.

Nakon toga su i parlamenti Hrvatske, Crne Gore, Slovenije... donijeli slične rezolucije. Čak je i u Srbiji nešto takvo usvojeno...

Razumijem da naši prijatelji u Turskoj imaju taj problem sa Jermenima, da ih mnogi, naročito Francuzi, pritišću oko toga, ali imamo pravo da očekujemo jednu takvu rezoluciju i od njih".

Na kraju je Mustafa Cerić rekao da se ni u vrijeme kad je BiH bila pod turskom vlašću, ljudi u njoj nisu s tim mirili, podsjećajući na bunu Huseina-kapetana Gradaščevića:

"Mi smo i u to vrijeme gledali prema Zapadu, čak i kada nas tamo nisu razumjeli. Želim reći da naš sultan danas nije u Istambulu, naš je 'sultan' u Briselu, u Evropskoj uniji“.

Izvor: (slobodna-bosna.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš