MUSTAFA CERIĆ POSLAO PORUKU VUČIĆU UOČI BERLINSKOG KONGRESA: “Čitajte znakove na putu…”

Nadam se da će tu političku i moralnu lekciju sutra u Berlinu Srbija, Aleksandar Vučić, naučiti i prihvatiti kao europski poklon od kancelarke Merkel i predsjednika Makrona, jer Kina je podaleko, a ni Rusija nije blizu, pa je stoga bolje brati zelje oko sebe.

MUSTAFA CERIĆ POSLAO PORUKU VUČIĆU UOČI BERLINSKOG KONGRESA: “Čitajte znakove na putu…”

Sutra, 29. aprila, 2019. godine održat će se u Berlinu “drugi berlinski kongres” o Balkanu, kojeg sazivaju njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

 

Prvi berlinski kongres održan je na poziv Otto von Bismarcka (1815-1898), prvog kancelara Njemačkog carstva. Bio je to skup predstavnika tadašnjih velikih sila Njemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Osmanskog carstva, koji je pod predsjedanjem Otta von Bismarcka održan od 13. juna do 13. jula 1878. godine u Berlinu.

Na ovom kongresu dogoverena je podjela Balkana i revidiran je mir između Rusije i Osmanskog carstva. Vođa delegacije Visoke Porte (“bâb-i-âlî”) na Prvom berlinskom kongresu bio je Grk Aleksandar Karateodori Paša 1833–1906, koji je bio kooperativan i bez oklijevanja je poklonio Bosnu Austro-Ugarskoj caravini, a zdušno je podržao autonomnu državu Srbije i Crne Gore. Kako da ne – krv nije voda.

Salih Vilajetović, poznat kao Hadži Lojo (1834–1887), borio se sa svojim bosanskim borcima, koliko je mogao, protov te odluke i okupacije Bosne od strane austro-ugarske, ali nije uspio, već se otselio u Meku i tamo našao svoj vječni smiraj. Bosna na Prvom berlinskom kongresu od 1878. god. nije dobila autonomnu državu, koja joj je pripadala više nego i Srbiji i Crnoj Gori, već je potpala pod tuđu državnui vlast i tako ostala sve do danas tako što joj je i danas iznad glave Visoki predstavnik, opet iz Austrije, jer Ugarske više nema.

Dakle, nakon 141 godine sutra se u Berlinu održava “drugi berlinski kongres” o Balkanu, gdje će glavna tema biti priznanje samostalne države Kosova. Za razliku od prvog, sutra Bosnu predstavlja autentični Bošnjak/Bosanac, premijer bosanske države Denis Zvizdić. Veliko je to, ali još uvjek nedovoljno da se osjećamo bosansko-državnički neovisno, jer Bosna još uvjek nije u stanju da sutra u Berlinu ovjeri svoj autentični glas za priznanje države Kosova zato što mora, kao niko u svijetu, trpiti političku torturu srpske naopake pameti i srpske izopačene politike.

Ali, to je cijena koju Bosna plaća da bi dokazala svoju veličinu u poštivanju multinacionalnosti njene državnosti za razliku od drugih koji se ponoso na svoju jednonacionalnost i političku isključivost. To bosansko političko stanje, vjerovatno, Kosovo ne razumije, ali mi u Bosni razumijemo da Srbija sutra nema izbora, već da shvati da je rijeka Ibar granica kao što je granica rijek Drina. Ako je prirodna granica na Drini između Srbije i Bosne ustanovljena u Berlinu na “prvom kongresu” 1878. god. zašto ne bi i granica na Ibru između Srbije i Kosova bila ustavljena na na “drugom kongresu” u Berlinu 2019. god.? Zar to nije logično i pravedno?

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš