Muke manjinskih zajednica i može li ko da ih reši

Gotovo sve manjinske zajednice na Kosovu muče isti problemi: nezaposlenost, iseljavanje, nepoštovanje prava na jezik i obrazovanje, kazali su njihovi predstavnici danas u Čaglavici.

Muke manjinskih zajednica i može li ko da ih reši

Problemi srpske zajednice nisu mnogo drugačiji od problema ostalih manjina na Kosovu. Međutim, kod Srba postoje i dodatni problemi kao što su tiha migracija stanovništva, neuspešan povratak, uzurpirana imovina, a odnedavno i takse na robu iz Srbije, kaže Živojin Ćirković predsednik Savetodanvog veća za zajednice u kabinetu predsednika Kosova. Ćirković smatra da bi problemi Srba bili manji kada bi njihovi izabrani predstavnici u institucijama obavljali svoj posao.

„Neučestvovanje u radu izabranih predstavnika u Skupštini pri izradi budžeta, skupštinskim odborima, u radnim telima, na debatama o ovim temama, o bilo čemu, stvara probleme. Ljudi, pa mi, ako živimo na Kosovu, mi i sutra treba da živimo, kakav god dogovor da se napravi između Srbije i Kosova. Kakav god da bude, mi Srbi, Albanci, Egipćani moramo zajedno da živimo ovde, a da bi živeli ovde, mi moramo da razgovaramo kao ljudi“, kaže Ćirković, dodajući da za srpsku zajednicu na Kosovu trenutno ne postoje održivi uslovi.

Etem Arifi, poslanik u Skupštini Kosova ispred partije Aškalije za integracije objašnjava da poslanici, kao izabrani predstavnici naroda, imaju odgovornost prema građanima, te zamera svojim kolegama iz Srpske liste to što bojkotuju rad i ne odlaze na posao. On kaže da, osim srpske, i ostale zajednice trpe posledice neodlaska na posao ministara iz Srpske liste.

„Šta da radimo sa Daliborom Jevtićem koga vidimo samo na televiziji? Koje mogu da budu aktivnosti za dobro zajednica ako se vidimo samo na televiziji?“, pita se Arifi.

Emilija Redžepi, poslanica bošnjačke Nove demokratske stranke kaže da se glas Srba u Parlamentu nikada manje nije čuo nego danas, u ovom sazivu.

„Pre svega, vi ste deo koalicije. Srpska lista je u vladi, deo je koalicije, kako god oni iznosili to u javnost. Znači, do onog momenta kada se taj koalicioni sporazum ne sruši, oni su deo vlade. Direktno ili indirektno uključeni su u sistem. Ja znam i bivše poslanike iz srpske zajednice koji su, možda u težim periodima za srpski narod, bili radikalni u parlamentu Kosova kada se štitilo pravo i interes vašeg naroda“, kazala je Redžepi.

Govoreći o problemima u svojoj, bošnjačkoj zajednici, Emilija Redžepi je istakla višegodišnji problem decentralizacije. Naime, bošnjačka zajednica do danas nije rešila problem formiranja opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

„Jako je teško da se 15 godina nakon toga, gde brojčano, kao zajednica opadamo svake godine, da se (za to) izborimo, ali nikada lično neću odustati od toga i zato sam sa premijerom imala taj koalicioni dogovor. Taj naš Župski kraj, geografski, nacionalno i u svakom smislu ispunjava kriterijume za dobijanje te naše opštine. Nadam se, u ovom momentu, da se pored odluke vlade, podrška dobije i u parlamentu. Treba nam 81 glas od većinskih poslanika“, kaže Redžepi.

I goranska zajednica ima problema sa radom svog poslanika u Parlamentu Adema Hodže, tvrdi Fatir Berzati iz Udruženja Goranaca „Gora region“. On, naime, zamera svim dosadašnjim poslanicima iz goranske zajednice što nisu učinili ništa u Parlamentu za svoj narod.

„Goranska zajendica ima problema u zapošljavanju, obrazovanju, integraciji. Mladi odlaze jer ne vide svoju budućnost na Kosovu“, ističe Berzati podsećajući da goranska zajednica nije dobila ni svoju opštinu i da se to pitanje pokreće samo pred izbore.

Turska zajednica ima slične probleme kao i ostale nevećinske zajednice na Kosovu. Dodatni problem je štampanje udžbenika na turskom, kaže Orhan Lopar iz Kosovske demokratske turske partije. Osim udžbenika, problem je i nepoštovanje jezika u institucijama.

“Jezik je problem. Ako izgubimo naš jezik, mi postajemo Albanci“, kazao je Lopar.

Nepoštovanje prava na jezik na Kosovu, nije novost. Iako je po Ustavu Kosova, srpski jedan od zvaničnih jezika, brojni su primeri kršenja zakona. U najvišem zakonodavnom telu, Skupštini Kosova, ne poštuju ovo pravo, a najbolji primer za to je uskraćivanje prevoda na srpski jezik tokom sednica kada u skupštinskoj sali nisu prisutni srpski poslanici.

Poslanica Emilija Redžepi obećala je danas da će se lično angažovati da se ovaj problem reši i kazala da će na jednoj od narednih sednica zatražiti da se o ovom pitanju raspravlja.

Debatu o problemima nevećinskih zajednica na Kosovu organizovao je Medija Centar u Čaglavici uz podršku Kancelarije za pitanje zajednica pri kabinetu premijera Kosova.

Izvor: (Radiokim.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš