Ministar Demiri i komandant Bagci posjetili Župu

Ministar bezportfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri u pratnji komandanta Tuskog bataljona KFOR-a na Kosovu, Saima Bagcija i njegovih suradnika, posjetio je juče mještane Rečana, Gornjeg i Donjeg Ljubinja.

U ljubaznom i bratskom susretu istaknuta je veoma dobra dosadašnja suradnju svih ovih poslijeratnih godina sa bataljonom Turskog kontingenta KFOR-a, koji je u bezbjednosnom vakumu odigrao značajnu ulogu u zaštiti Bošnjaka Župe od raznih bandi i militanata, odmah nakon rata.

“Postavivši punkt u Rečanima, neposredno poslije rata, nama bratski turski vojnici iz sustava KFOR-a, presijekli su kriminalna djela militanata i sačuvali Župu od daljih nasrtaja pljačkaških bandi i pojedinaca koji su vršili torturu nad mještanima”, kazao je u svom obraćanju ministar bezportfelja Rasim Demiri.

Vojna delegacija na čelu sa komandantom Turskog bataljona KFOR-a obišla je selo, gdje su njegovi pripadnici na svakom koraku u susretu sa mještanima iskazivali bratsku ljubav, a pripadnice ljepšeg pola su djeci usput djelile bombone.

Ovom prilikom je komandantu Saimu Bagciju Fejzo Kaplani pokazao bajrak-odlikovanje kome je posmrtno dodijeljeno turskom vojskovođi, njegovom pradjedi Limanu Beljuljeviću-Beljuljiju koji je poginuo u “Krimskoratu” (1853-1856). Nakon toga su gosti posjetili džamiju i biblioteku u njoj koju je opremio Imer Hodža.

Erdovan Osmani je ispred Mjesne zajednice Gornjeg Ljubinja, upoznao goste o aktivnostima sela i o predstojećim kolektivnim sunetom na ljeto ove godine. Komandant turskog KFOR-a Saim Bagci se potom susreo sa mještanima Donjeg Ljubinja, gdje je također potvrđena dobra suradnja Turksog bataljona KFOR-a sa mještanima ovog podšarplonanskog sela.

U susretu sa mještanima Donjeg Ljubinja, zvaničnik sela Ćemailj Kurtiši, je također istakao dobru suradnju sa Turskim bataljonom KFOR-a i turskom razvojnom vladinom agencijom “Tika” koja je ovdje ulagala u nekoliko projekata.

“Mi, Turke smatramao svojom braćom i svih ovih godina Turski bataljon KFOR-a je pokazao to na djelu, bio je uz nas u njatežim trenucima”, kazao je Kurtiši, a potom istakao da se stanovništvo većim djelom nalazi u zemljama zapadne Evrope.

Dobru suradnju potvrdio je i Ramit Ameti, kazavši da je na ”visokom nivu, da je današnja posjeta turksog komandanta nastavak te visoke suradnje”.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš