Emilija Redžepi: Ako treba ići ćemo na referendum za svoje opštine

Na dnevnom redu zasjedanja Skupštine Kosova se nalazi i predlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu Republike Kosovo za 2016. godinu koji se po zakonskim odredbama mora usvojiti do 14. jula. Predstavnici opozicije smatraju da je usvajanje rebalansa budžeta po ubrzanoj proceduri indikator lošeg rada Vlade Kosova i pokušaj da se nešto sakrije.

Emilija Redžepi: Ako treba ići ćemo na referendum za svoje opštine

U ime parlamentarne grupe pokreta “Samoopredeljenje” Albulena Haxhiu je naglasila da njihova parlamentarna grupa neće podržati predlog po ubrzanoj proceduri i istakla da je postala uobičajna situacija u Skupštini Kosova da Vlada najvažnije zakone usvaja po ubrzanim procedurama bez dovoljno vremena da se prijedlog razmatra.

Skuština Kosova je predlog stavila na glasanje nakon čega je izglasan u načelu prostom većinom glasova. Poslanica pokreta “Samoopredeljenje” Shqipe Pantina je u ime poslaničke grupe VV naglasila da je parlamentarna komisija za budžet i finansije imala samo sat vremena da razmotri preko 400 stranica nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Kosovo za 2016. godinu.

“Ovo pokazuje koliko je ova vlada ozbiljna i da pokušava da sakrije nešto, zbog toga poslanička grupa VV ne podržava prijedlog”, izjavila je Pantina.

Poslanici manjinskih zajednica na Kosovu su nezadovoljni odnosom Vlade po pitanju raspodjele budžeta za manjinske (nesrpske) zajednice na Kosovu.

Poslanik iz redova turske zajednice Fikrim Damka je u ime poslaničke grupe “6+” izjavio da zahtjeva od Vlade ponovni pregled budžeta prvenstveno Ministarstva za zajednice i povratak, kancelarije za manjinske zajednice pri uredu premijera i zahtjeva veću budžetsku podršku manjinskim (nesrpskim) zajednicama.

Poslanik bošnjačke zajednice na Kosovu Čerim Bajrami je izjavio da parlamentarna grupa 6+ nije učestvovala u glasanju te da zahtjevaju poštovanje zakonskih obaveza prema kojima Vlada Kosova treba naknadnom odlukom odrediti način trošenja budžetskih sredstava namijenjenih manjinskim zajednicama na Kosovu.

“Nismo glasali za, već smo u ime parlamentarne grupe 6+ izrazili negodovanje i apstinirali na glasanju, zbog neispunjavanja odredbe iz budzeta (koja je zakonska obaveza) u kojoj stoji da će vlada svojom naknadnom odlukom na svojoj sjednici odrediti način trošenja sredstava namijenjenih nevećinskim zajednicama iz budžeta Ministarstva za zajednice i povratak kao i kancelarije za zajednice pri uredu premijera”, istakao je Bajrami za naš sajt.

Poslanica Nove Demokratske Stranke Emilija Redžepi je naglasila da Vlada Kosova ni u 2016. godini nema izrađenu razvojnu stratešku budžetsku politiku za manjinske zajednice i najavila da će njena stranka glasati protiv opštinskih budžeta jer ne želi dozvoliti da pojedinci vode budžet zemlje.

Redžepi je istakla da Ministarstvo poljoprivrede uopšte ne ulaže u krajeve gdje žive pripadnici manjinskih zajednica a kriterijumi ministarstva poljoprivrede za grantove su takvi da ih nijedan pripadnik manjinskih zajednica ne može ispuniti. Poslanica Redžepi je imala veliki broj kritika na rad i politiku ministarstava ambijenta i prostornog planiranja, obrazovanja, infrastrukture kao i na rad kancelarije za manjinske zajednice pri uredu premijera.

Poslušajte izlaganje poslanice Redžepi.

Izvor: (kosovopress.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš