Otišao je tiho, kao i što je živio

Manastirica kod Prizrena: Obavljena dženaza rahmetli Rasimu Kalajdžini

Juče je u Manastirici kod Prizrena obavljena dženaza Rasimu Kalajdžiniju, nastavniku u osnovnoj školi u tom velikom bošnjačkom naselju u Župi.

Manastirica kod Prizrena: Obavljena dženaza rahmetli Rasimu Kalajdžini

Rasim Kalajdžini je preselio na Ahiret u 41. godini, poslije kraće i teške bolesti. Iza sebe je ostavio hanumu Farisku, dva sina Azema i Adisa i kćerku Azeminu.

Preksinoćna vijest o naglom preseljenju našeg prijatelja, mnoge od nas je duboko potresla, tim prije što smo očekivali i Boga molili da se njegovo zdravlje poboljša poslije nedavnog hirurškog zahvata u Istambulu u Turskoj, jer je bilo naznaka za ozdravljenje. Još mi je pred očima i njegov veliki optimizam sa susreta poslije njegovog dolaska sa bolničkog tretmana u Istambulu...

Na jučerašnoj dženazi je bilo toliko svijeta iz rodnog mu sela i okoline, iz grada Prizrena i iz dijaspore, da se vjerovatno ne pamti masovniji ispračaj u ovom velikom naselju.

Rasim Kalajdžini je iznad svega bio veliki čovjek. Dobar drug i saradnik. Jako dobar rodžak i komšija, kaže njegova ožalošćena porodica. Svojom skromnošću, nenametljivošću i dostojanstvom, prosto je svima oko sebe pokazivao da na ovom svijetu još uvijek ima ljudi koji su i u vjerskim i u nekim drugim izvorima opisani kao uzor ponašanja.

Volio je literaturu i bio je jako informisan i upućen u sve izdavačke poduhvate na bosanskom jeziku u BiH, na Kosovu i u regiji...

Poznavao sam Rasima unazad desetak godina. Sarađivali smo i na pitanju bošnjačke i građanske afirmacije na našim i na kosovskim prostorima. Na traženje svojih saradnika, često bi se angažirao i žrtvovao da pomogne. Taj svoj rad i doprinos nikome nije spočitavao, iako mu gotovo ničim nije nadoknađen njegov koristan društveni angažman.

Njegovi prijatelji i ahbabi iz rodnog mu sela i iz brojne dijaspore Manastirice su se potrudili da troškovi njegovog liječenja u Turskoj budu pokriveni, što je za svaku pohvalu. 

Bog dragi odlučuje o životu i smrti čovjeka. Nama ostaje da ga se sjećamo po dobroti. Otišao je tiho kao što je i živeo. Iz ugla gledišta jednog obićnog božjeg stvorenja, Rasimu Kalajdžiniju smo mnogi od nas ostali dužni za nezatražen halal.

Molimo Onoga koji je najmilostiviji, da našem ahbabu oprosti sve grijehe i uvede ga sa onima koji imaju visoku deredžu u Dženetu. A njegovoj porodici da Allah dželešanuhu podari sabura, imana, zdravlja i bereketa. Svi smo božji, i Njemu se vraćamo.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš