Kosovo: Poništeni glasovi bošnjačkih i romskih subjekata u srpskim sredinama

Izborni panel za žalbe i predstavke u zakonskom roku od 72 sata razmotrio je 210 žalbi koje su podneli kandidati za poslanike političkih subjekata, protiv konačnih rezultata izbora od 14. februara

Kosovo: Poništeni glasovi bošnjačkih i romskih subjekata u srpskim sredinama

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je glasove za bošnjačke i romske političke subjekte koji su dobijeni u srpskim sredinama na Kosovu, gde nema stanovništva iz te dve zajednice, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju IPŽP-a se navodi da su delimično prihvaćene žalbe koje su podneli politički subjekti Naša inicijativa, Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka protiv rezultata prevremenih paramentarnih izbora za Skupštinu Kosova održanih 14. februara 2021. godine.

Bošnjačkim subjektima: Ujedinjena zajednica - Adrjiana Hodžić, Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka, u potpunosti su poništeni glasovi osvojeni u opštinama Zubin Potok, Štrpce, Ranilug, Gračanica, Parteš, Klokot i Novo Brdo.

Glasovi za Ujedinjenu zajednicu - Adrijana Hodžić i Koaliciju Vakat u opštinama Zvečan, Leposavić i Severna Mitrovica delimično su poništeni.

Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić anulirano je ukupno 4.205 od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat su poništena 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14.

IPŽP je utvrdio da su glasovi Adrijane Hodžić i Koalciije Vakat nesrazmerni broju stanovnika bošnjačke zajednice kojoj pripadaju i predstavljaju nevažeće glasove, zbog činjenice da je to nedemokratski standard da se sa glasovima glasača jedne zajednice osigura pravo zastupanja druge zajednice.

IPŽP je naložio Centralnoj izbornoj komsiiji da poništene glasove isključi iz konačnoj izbornog rezultata.

​​​​​​​Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio i preko 800 glasova Romskoj inicijativi od osvojenih 4.049 glasova.

U obrazloženju se navodi da je Romska inicijativa dobila više glasova nego što je bilo potencijalnih glasača romske zajednice na određenim biračkim mestima u pojedinim opštinama. Tako dobijeni glasovi nisu važeći zbog činjenice da je to nedemokratski standard da se sa glasovima glasača jedne zajednice osigura pravo zastupanja druge zajednice.

IPŽP je naložio Centralnoj izbornoj komsiiji da poništene glasove isključi iz konačnog izbornog rezultata.

IPŽP je, takođe, odobrio žalbu Florentine Gjergjaj iz AAK-a, koja je tražila da se prebroje uslovni glasovi u svim opštinama na Kosovu i svi glasački listići iz dijaspore u vezi sa glasovima koje su dobili kandidati te partije. Gjergjaj je javno optužila koleginicu iz stranke Melizu Haradinaj - Stublla, inače dosadašnju ministarku inostranih poslova i dijaspore, za krađu glasova. Haradinaj - Stublla je upozorila da će zbog takvih optužbi tužiti Gjergjaj.

Izborni panel za žalbe i predstavke u zakonskom roku od 72 sata razmotrio je 210 žalbi koje su podneli kandidati za poslanike političkih subjekata, protiv konačnih rezultata izbora od 14. februara. Panel je odobrio kao osnovane 16 žalbi, a kao delimično osnovane devet. Kao neosnovane odbio je 177 žalbi, kao neuredne dve žalbe i odbio je kao neblagovremeno predatu jednu žalbu.

Protiv ovih odluka nezadovoljne stranke mogu podneti žalbu Vrhovnom sudu Kosova u zakonskom roku od 24 sata od trenutka prijema odluke, dok Vrhovni sud Kosova ima obavezu da donese odluke po žalbama u zakonskom roku od 72 sata od trenutka njihovog podnošenja.

Odluke Vrhovnog suda Kosova su konačne.

Izvor: (aa.com.tr/ba/balkan/kosovo)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš