Kosovo i Crna Gora najavili ukidanje graničnog osiguranja i izgradnju tunela između Peći i Rožaja

Izgradnja tunela između Peći i Rožaja, te ukidanje naplate graničnog osiguranja između Kosova i Crne Gore, glavna su pitanja o kojima je razgovarano na sastanku delegacija dvije zemlje koje su predvodili kosovski ministar infrastrukture Pal Lekaj i crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, javlja Anadolu Agency (AA).

Kosovo i Crna Gora najavili ukidanje graničnog osiguranja i izgradnju tunela između Peći i Rožaja

Nurković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lekajem ocijenio da je današnja posjeta Kosovu nastavak saradnje dvije zemlje i potvrda da se krenulo u dobrom pravcu, a kako je naglasio, najznačajni projekat o kojem se razgovaralo je izgradnja tunela Peć – Rožaje.

“O tom projektu smo počeli pričati pre godinu i po dana i to smo digli na nivo Vlada i imamo podršku premijera obe države i nadam se da će biti u vrhu agende i jedne i druge vlade što se tiče putne infratrukture. Drugi projekat o kojem smo razgovarali je izgradnja putnog pravca Plav – Dečane, odnosno povezianje Crne Gore i Kosova još jednim putnim pravcem”, kazao je Nurković.

Naveo je da je razgovarano i o što bržem ukidanju graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova, jer je to osiguranje prepoznato kao biznis barijera. On je kazao da će ukidanje graničnog osiguranja uticati na povećane tranzita i privrednog poslovanja, te kretanja građana obe države.

Ministar iz Crne Gore je naglasio da je razgovarano o postizanju sporazuma o saradnji u oblasti saobraćaja, koji treba da se pripremi tokom juna i potpiše u julu, čime će se već odlični politički odnosi dve zemlje još više unaprediti.

Kosovski ministar Lekaj je kazao da je saradnja Kosova i Crne Gore dobar primjer za cio region, te da se pridaje veliki značaj unapređu putne, železničke i vazdušne infratsrukture. Lekaj je kazao da je dobio garancije da će put Dečane – Plav biti urađen i sa crnogorske strane, dok se sa kosovske strane već izvode radovi prema predviđenoj dinamici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš