Kosova Sot: Župa insistira da postane opština

U dolini rijeke Bistrice nalaze se 13 sela, koja su uglavnom naseljena stanovnicima bošnjačke nacionalnosti. Središte ovih sela je Rečane.

Kosova Sot: Župa insistira da postane opština

Emilija Redžepi, poslanica u Skupštini Kosova ispred političkog subjekta Nova demokratska stranka (NDS),

izjavila je danas za list "Kosova Sot"

da dolina rijeke Bistrice, koja je poznata kao Župa, treba postati opština sa opštinskim centrom u Rečanu. Ona smatra da region Župe treba postati opština jer u njemu živi oko 13 hiljada stanovnika. Dodaje da većina, gotovo sva sela su naseljena bošnjačkim stanovništvom. Stanovnici ovog područja su 2009. godine podneli zahtjev Vladi Kosova, a isti su ponovili i narednih godina, što su učinili i ove godine.

"Borimo se svim političkim snagama da ovaj status dodijelimo Župi. Iznenađeni smo kada srpske opštine sa manje stanovnika dobiju status opštine, ali očito da volja Vlade je da mi ne dobijemo opštinu", rekla je ona.

Stara tradicija čuva se fanatično

Predsjednik sela Rečana u Župi, Almir Miftari kaže za "KosovaSot" da je dugogodišnji zahtjev stanovnika Župe, da Rečane postane opština.

"Nema ovdje samo Bošnjaka. Ovdje ima i drugih naroda. Možemo reći da Rečane ima oko 370 kuća, od kojih su 300 Bošnjaci, a sada ima i 70 albanskih i turskih porodica koji su kupili imovinu ovdje i izgradili kuće. Vjerujem da će Rečane ostati oaza ljepote", navodi za list Miftari.

On kaže da zbog toga što ovaj lokalitet je najljepši za planinski turizam, zbog čistog vazduha i mnogih drugih karakteristika, struktura sela je počela da se miješa. Centar Župe je Rečane. Miftari kaže da Rečane ima dobru infrastrukturu, ali dnevne potrepštine nužno povećavaju nove zahtjeve.

Brojni toponimi na albanskom

Mifari kaže da stanovnici ovog područja, zbog velike potražnje, su radili zanat poslastičara.

"Čak i danas mogu reći da Rečane ima više od 500 zaposlenih u raznim zemljama kao poslastičare. Ova regija je poznata po ovom zanatu", rekao je on.

Miftari dodaje da tradicionalna odjeća ovog područja se čuva kao nešto najposebnije. Brojni toponimi ovog područja su na albanskom jeziku.

S druge strane, Emruš Huduti kaže da je Rečane mjesto sa svim potrebama većeg centra i puno izgrađenije od nekih pilot opština.

"Imamo Dom zdravlja, poštu, banke. Imamo sve potrebne osnove da možemo postati jedna produktivna opština na Kosovu. Iz svih krajeva Kosova i Albanije dolaze ljudi u ovo mejsto", rekao je on.

On dodaje da turisti dolaze u ove krajeve, zbog dobrih restorana koji imaju najbolju uslugu na cijelom Kosovu.

"Imamo čistu vodu, svjež vazduh i mnogo čega drugog dobrog", kaže on za list.

Profesor Bajra Sadrija, etnolog, kaže da se tradicionalna odjeća ovog područja čuva sa fanatizmom. Inače, Rečane je jedno od sela u kojem se sa fanatizmom čuva tradicija kne, svadbenih običaja i mnogih drugih tradicija.

Izvor: (info.ks)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš