Hajro Gutić - primjer svim mladim Bošnjacima

Hajro Gutić iz Peći ima 23 godine, student je šeste godine medicine na Univerzitetu u Prištini. Studira na albanskom jeziku, a njegova prosječna ocjena je 9.55.

Hajro Gutić - primjer svim mladim Bošnjacima

Zbog visokog prosjeka i redovnog polaganja ispita dva puta je bio dobitnik univerzitetske stipendije, te jednom i opštinske.

Ovo je bio jedan od razloga zašto smo ga pozvali da bude gost programa na bosanskom jeziku na Radio Kosovo 2. O dobrim studentima kao što je Hajro, treba i da se priča i da se ponavlja.

Hajro kaže da je za njegov uspjeh svakako zaslužan veliki trud i rad.

Pošto je gimnaziju završio sa 17 godina, smatrao je da sebi može da priušti da studira medicinu.

“Početak studiranja na svakom fakultetu je težak, čak i na onom na kom se nastava izvodi na maternjem jeziku, jer se radi o mnogo intenzivnijem učenju za razliku od onog u srednjoj školi. U mom slučaju sam imao i tu otežavajuću okolnost što sam pratio nastavu na albanskom jeziku. I ako sam se sa albanskim jezikom susretao ranije u svakodnevnoj komunikaciji, ipak poznavanje jezika u početku nije bilo baš na zadovoljavajućem nivou. Nije mi bilo lako, ali polazio sam od činjenice da sam primljen na tom fakultetu i da je sada na meni da tu priliku iskoristim na najbolji mogući način”, kaže Hajro.

Hajro je ubrzo nakon upisavanja na faktultetu dobro savladao albanski jezik. 

„Imao sam oklevanja na početku kada sam nešto hteo da kažem, ili da steknem društvo. Ali, nakon nekoliko mjeseci, sve je bilo sve bolje. Tretiram se isto kao i svi drugi. Profesori su izašli u susret bez ikakvog razmišljanja i oklevanja“, kaže on.

Trenutno je na šestoj, završnoj, godini opšteg smjera a nakon diplomiranja ima u planu da završi specijalizaciju. Šta dalje, kaže da je najteže pitanje. Želja mu je da specijalizira na abdomenalnoj hirugiji.

U Kliničkom univerzitetskom centru susreo se sa mnogim teškim slučajevima. Praksa koju obavlja u centru uz svoje profesore i asistente kaže da je od velikog značaja.

„U zadnje dve godine dane provodimo na klinici sa profesorima i asistentima. Od njih učimo i stičemo praktično znanje“, kaže on.

Da li svoju budućnost vidi na Kosovu, Hajro kaže da sve to zavisi od okolnosti sa kojima se bude sretao.

“Voleo bih da mi se na Kosovu pruži prilika da radim ono što volim, ali ako to ovde ne budem našao onda ću željeni posao potražiti negde drugo”.

Budućim studentima je poručio da uvijek prate svoj životni cilj jer sve dok ga budu imali mogu savladati svaku prepreku.

“ Preko obrazovanja se mogu najlakše postići svi ciljevi. Trebamo iskoristi vrijeme naše mladosti za učenje, tada imamo najviše energije i slobodnog vremena. Kada steknemo željeno obrazovanje lakše ćemo ići kroz život i steći socijalni prestiž”, poručuje Hajro Gutić iz Peći.

Izvor: (Radio Kosovo 2 / Program na bosanskom jeziku )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš