Duda Balje: Vakcine protiv bolesti kvrgave kože stižu danas!

Na sastanku parlamentarne komisije za poljoprivredu kojem je prisustvovala i poslanica iz redova Koalicije Vakat Duda Balje rečeno je da su vakcije za bolest kvrgave kože stigle i da vakcinacija goveda počinje od petka.

Duda Balje: Vakcine protiv bolesti kvrgave kože stižu danas!

"Imamo dovoljan broj profesionalnih veterinara koji će vršiti vakcinaciju na terenu i sva ona stoka koja je u procesu inkubacije bolesti, koja inače traje od 3-36 dana se neće vakcinisati, jer ta stoka može umreti. Oni će na terenu u odnosu na stanje stoke koja se prati u tom momentu, odlučiti da li je ona u procesu inkubacije ili ne, na osnovu toga će se vršiti vakcinacija", kazala je ona.

Što se tiče bošnjačkih sredina, poslanica Duda Balje ističe da će se ona lično kao predsjednica komisije za poljoprivredu potruditi da vakcinacija takođe započne od ovog petka.

Ona naglašava da je informacija koja je ranije plasirana da se meso i mlijeko od vakcinisanih goveda ne smije konzumirati nije tačna.

"Kako nas je izvjestio direktor agencije za ishranu to nije tako. Znači ova bolest kao takva nije bila opasna za zdravlje ljudi, tako ni meso ni mlijeko nisu opasni za konzumiranje."

Svi farmeri koji žele da im se dezinfikuju štale treba da se obrate direktorijatu za poljoprivredu na lokalnom nivou. Agencija raspolaže materijalom za dezinfekciju.

Za nadomještanje štete nastale ovom bolešću, kako je objasnio direktor agencije, u skladu sa dogovorom sa ministrom za poljoprivredu, neće se isplaćivati nadoknada nego će se onima kojima je stoka uginula obezbijediti zdrava goveda.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš