Posjeta predsjednika turske opštine Şanlıurfa DSB-u

Da Turska pomogne u lobiranju za bošnjačke opštine i u investiranju

Visokog gosta iz Turske u sjedištu stranke u Prizrenu primio je ministar bez portfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri sa suradnicima, te i najvišiim rukovodiocima DSB-a.

Ministar Demiri je istakao da je posjeta predsjednika opštine Şanliurfa početak suradnje dveju opština, posebno sa bošnjačkom zajednicom. 

"Mi smo obišli bošnjačke sredine Župu i Podgor i zaključili smo da ove regije imaju šansu u razvoju seoskog, planinskog turizma i u poljoprivredi. S’ toga smo se dogovorili da na sljedećem sastanku učestvuju i turski i naši bisnismeni radi ulaganja u opštini Prizren i u bošnjačkim sredinama. Župa i Podgor su mjesta u kojima mogu turski biznismeni investirati“, kazao je Demiri.

Gost je u više navrata istakao da mu je drago što se nalazi u bratskoj i prijateljskoj državi, te da on dolazi iz svetog mjesta - pejgameberovog grada Şanlıurfa u kojem po zadnjem popisu živi oko 363 hiljade stanovnika i još oko, zbog blizine granice sa Sirijom, 200 hiljada izbjeglica.

Generalno, sama opština Şanlıurfa, na čijem je čelu Mehmed Ekinci, broji oko milion i 800 hiljada stanovnika na površini duplo većoj od površine Kosova. Jedna je od najstarijih naseobina Mesopotamije, sa bogatim kulturnim nasljeđem, što potvrđuje i prvi Islamski Univerzitet na svijetu, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO. Još se smatra da je ‘grad pejgambera’, jer su poštovaoci monoteističkih religija živjeli u njemu, uključujući tu i pejgambere poput azreti Ibrahima, Alije, Jakuba i drugih.

Gost iz turske je upoznao domaćine da je u Şanlıurfaeu „jedna od tri največih hidroelektrana u svijetu, da je na 12 hiljada kilometara kvadratnih pod pšenicom, kukuruzom, pamukom i drugih poljoprivrednih kultura, te da je devet hiljada kilometara kvadratnih pod vodom“.

Da je ova turska opština na jugoistoku zemlje zaista velika i bogata, govori podatak da ona donosi 40 odsto proizvodnje pamuka u Turskoj i 75 odsto ukupne proizvodnje lješnjaka. 

"Zbog toga Urfa je kod nas poznat kao glavni grad za poljoprivredu. I ova odlika čini naš grad posebnim i svakim danom se sve više razvija“, kaže predsjednik Şanlıurfe Mehmed Ekenci, dodavši da je u njegovoj opštini sa 78 glasova osvojila AK partija.

"Stvaranjem AK partije, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan je počeo uspostavljati mostove suradnje sa prijatlejskim zemljama, pa tako i sa Kosovom. Kosovo je mlada država sa mladim stanovništvom. Šetajući gradom osjećao sam kao da šetam nekim gradom u Anadoliji“, kaže Enekci pa je dodao:

"Za naše biznismene Kosovo je atraktivno za ulaganje, jer se ono nalazi u Europi i lakši je put doći do tržišta u Europi. I sve što je do nas mi ćemo krenuti sa ulaganjima u vašoj zemlji i u bošnjačkim sredinama. Želimo da našu snagu pdijelimo sa nama bratskim državama. To je naš ponos, jer Turska ne radi samo za sebe već i za druge države u cilju zajedničke budućnosti, što je i dokaz da je naša vladina agencija „Tika“ dosta ovdje ulagala. S’ toga ćemo ovaj most, koji je započeo ministar Demiri, još više ojačati “,  istakao je gost iz Turske.

Također, bilo je riječi i o suradnji u obrazovanju, kada su u pitanju Bošnjaci, potencirajući da u Turskoj živi veliki broj sunarodnika koji su uspješno integrirani i da se mnogi nalaze na najvišim funkcijama u toj zemlji.

Zastupnica i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kosova Duda Blaje je izrazila „nadu o uspostavljanju dublje suradnje između dvije zemlje“, istakvaši, što se tiče bošnjačke zajednice, „da oni imaju cijelokupnu najljepšu prirodu na Kosovu, što je šansa za ulaganje investitora iz bratske Turske“.

Govoreči o dobrim odnosima sa Turcima na Kosovu, zastupnik u Kosovskom Parlamentu Ćerim Bajrami je visokom gostu predočio "da bošnjačka zajednica već 15 godina traži svoje opštine na Kosovu, ali da se zahtjevi ignorišu“.

"Iskreno očekujemo pomoć od Turske. Da bismo dobili tu opštinu trebamo ulagati i u ekonomiju i u infrastrukturu. Naravno, ta pomoć može da bude i interesno kada je ekonomija u pitanju. Do sada smo od Turske imali samo moralnu podršku, ali smo ipak i zahvalni jer smo mogli ostati i bez nje. I mi iskreno očekujemo od Turske da nam pomogne u našim naporima“, istakao je zastupnik Bajrami i dadao da očekuje dobru suradnju i na kulturnom planu sa opštinom Şanlıurfa.

Fasciniran površinom zemljišta pod poljoprivrednom kulturom u opštini Şanlıurfa, odbornik u SO Prizren Muso Salihi je bio mišljenja da se “prirodna ljepota u Župi, sa čuvenom Šar planinom, uvrsti u turističke destinacije Turske, isto kao što je uvršćen grad Prizren, da se u njoj izgrade hoteli za prihvat turista iz Turske”.

“Kosovo je između dvije velike prijateljske države Njemačke i Turske. Mi kažemo; Njemačka nam je prijateljska zemlja, dok nam je Turska stariji brat”, dodao je odbornik Salihi.

O dobrim odnosima sa Turskom govorio je i bivši predsjednik DSB-a i bivši zastupnik u Skupštini Kosova - Džezair Murati. On je dodao da “Bošnjaci Kosova Bosnu doživljavaju kao svoju majku, a Tursku kao “majku svoje majke”.

"To se vidi u svakom susretu i na svakom koraku. Turska nas je zaštitila nakon rata. Da nije bilo turskog KFOR-a - mnogo manje bi danas Bošnjaka bilo na Kosovu. Mi znamo da je Republika Srpska rak rana u Bosni, ali isto tako treba da znate da mi u Turskoj, poslije 16 godina, vidimo svoj spas za period koji nam dolazi. S’ toga, tražimo od vas da lobirate. Da nam ekonomski, politički i na svaki drugi način pomognete da i Bošnjaci na Kosovu dobiju svoje opštine”, istakao je Murati, dodavši da se “nedobijanjem opština Bošnjaci osjećaju diskriminisani, što i jesu”.

"To i nije nikva sadaka Turske, ili međunarodne zajednice, to je ono što nama pripada”, pojasnio je Murati.

Dvije delegacije su se usaglasile da se na sljedećem sastanku razmotre pitanja o podizanju veće suradnje na političkom, ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu, kao i investiranja u bošnjačkim sredinama.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš