Prezentacija Administrativnog uputstva MONT-a u Prizrenu

Da li se nazire kraj zloupotrebama prilikom upisa kandidata iz manjinskih zajednica na javnim univerzitetima?

U organizaciji Regionalne kancelarije OSCE-a u Prizrenu, jučer je održana debata na temu "Primjena afirmativnih mjera i zaštičenog broja mjesta za upis studenata iz nevećinskih zajednica u javnim ustanovama visokog obrazovanja", na osnovu Administrativnog uputstva broj 09-2016.

Debati su prisustvovali prosvjetni radnici, predstavnici civilnog sektora iz bošnjačke, turske i RAE zajednice i zvaničnici opštine Prizren i Dragaš s jedne i s druge strane predstavnici OSCE-a; Umit Ayanci, službenik OSCE-a za ljudska prava, Andrea Najvirtova, službenica kancealarije OSCE-a Priština - Odjeljenje za zajednice, Usmen Baldži, zamjenik minsitra obrazovanja, te Mejdin Saliji iz Konsultativnog vijeća za zajednice. Prisustvo je uzela, također i turski generalni konzul u Prizrenu Selen Evcit, prenosi Radio Kosova - program na bosanskom jeziku. 

Moderator debate Umit Aynaci, vršilac dužnosti službenika za ljudska prava pri Regionalnoj kancelariji OSCE-a u Prizrenu, između ostalog je istakao da je ova mjera za manjinske zajednice jako pozitivna, jer, kako se izrazio, "afirmiše manjinske zajednice na Kosovu dozvoljavajući pozitivan i lakši pristup visokoškolskom obrazovanju".

Novo "Administrativno uputstvo broj 09-2016 - afirmativnih mjera i zaštičenog broja mjesta za upis studenata iz nevećinskih zajednica u javnim ustanovama visokog obrazovanja", prezentirao je zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži. On je istakao da će “javne obrazovne institucije obezbjediti kvotu od 12 odsto od ukupnog broja studenata za studente iz nevećinskih zajednica, te da će oni moći polagati prijemne testove na svojim maternjim jezicima”.

On je posebno naglasio da će "ovim Administrativnim uputstvom socijalni slučajevi i lica sa posebnim potrebama imati povlašćeni položaj u procesu upisa na državne fakultete.

“Ovo administrativno upustvo definiše i kvotu od 12 odsto od ukupnog broja studenata koji koriste studentske menze i studentske domove, koja će odlaziti na studente iz manjinskih zajednica”, kazao je zamjenik ministra obrazovanja Baldži i dodao da je “ovaj projekat, ili proces, krenuo još 2000. godine, na osnovu zahtjeva samih studenata, njihovih roditelja i zahtjeva civilnog društva”.

Član Konsultativnog vijeća za zajednice Mejdin Saliji je predviđenu upisnu kvotu od 12 odsto pozitivno ocijenio i poručio da bošnjaški studenti upisiju različite fakultete, radi spriječavanja hiperkadrova u samo jednoj profesiji.

“Na žalost, u izdavanju potvrda o nacionalnoj pripadnosti kandidata od strane Kancelarija za povratak i zajednice i svih političkih partija, bilo je zloupotrebe. Fakulteti su prihvatali te potvrde, ali je mnogo ostalo van fakultativnog obrazovanja iz naše zajednice. Jer su mjesta preko tih potvrda popunjavali studenti iz većinske zajednice", kazao je Saliji i poručio da studenti iz manjinske zajednice  "mijenjaju svijest, da iskoriste priliku koja se pruža novim Administrativnim upustvom MONT-a”.

Andrea Najvirtova, službenica iz prištinskog OSCE-ovog Odjeljenja za zajednice, istakla je da je “iz pogleda OSCE-a, koji je bio uključen zajedno sa partnerima iz MONT-a u izradi ovoga Adminsitrativnog uputstva, jedno novo poglavlje u pristupu obrazovanja pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu":

“Smatramo da je ovo Administrativno uputstvo jedan važan korak prema obezbjeđenju jednakog pristupa u obrazovanju zajednica na Kosovu”, kazala je ona.

Mnogi diskutanti su istakli bojazan u pogledu dokazivanja nacionalnog identiteta budućih studenata. Ovo pitanje postavio je i Uzair Hamza iz Kancelarije za povratak i zajednice SO Dragaš:

“Očekivao sam da će se ovim Administrativnim uputstvom spriječiti sve moguće zloupotrebe oko upisa studenata na fakultetima. Pretpostavljam da je ovo otvorena vrata za zloupotrebu na centralnom novou, jer kako će neko dokazati da je pripadnik iz većinske zajednice, koji se izjasnio kao pripadnik iz neke manjinske zajednice, zloupotrebio potvrdu o nacionalnoj pripadnosti”,kazao je Hamza.

Profesor Nebija Aljilji je, također, izrazio bojazan da će se mijenjanjem svijesti studenata van većinske zajednice, kako je predložio Saliji, "manjinske zajednice naći na udaru asimilacije".

“Upravo, ovo Administrativno uputstvo nosi određenu zabunu. Studirati na albanskom jeziku, a ne otvariti fakultete na maternjim jezicima manjinskih zajednica, vodi ka asimilaciji tih zajednica”, dodao je profesor Aljilji. 

Nexhip Menekshe iz romske zajednice je zatražio da se proces verifikacije po nacionalnoj pirpadnosti studenata i dalje prepusti Kancelariji za povratak i zajednice.

“Prilikom izdavanje dokumenata o nacionalnoj pripadnosti je vrlo bitno da se konsultuje ova kancelarija, tako da nema potrebe da se formira neki drugi mehanizam”, kazao je Menekshe.

Jedno vrijeme se po pitanju izdavanja potvrda o nacionalnoj pripadnosti bavila Kancelariaja za povratak i zajednice. Šef ove kancelarije pri SO Prizre, Ajradin Alija, je izrazio sumnju “da će provjera od strane MONT-a po ovom pitanju biti validna”.

“Mi smo detaljnom kontrolom, na osnovu lične karte, diploma, svjedočanstava, mjesta prebivališta i drugih faktora izdavali potvrde, a ipak smo nepravedno optuživani, iako je Agencija za koripciju doalazila više puta. Neznam kako će MONT vršiti ovakve provjere”, kazao je Alija i predočio da se sva dokuemnta do sada izdatim studentima nalaze u arhivi kancelarije.

Osman Osmani iz romske zajednice je pozitivno ocjenio Adminsitrativno uputstvo. Po njemu,“Romi će moći da se uklope u ovih 12 odsto rezervisanih mjesta na javnim univerzitetima na Kosovu, jer su i po brojnosti manja zajednica od bošnjačke i turske”.

Agim Rifat, član Konsultativnog vijeća iz turske zajednice, je rekao da je “kvota od 12 odsto sasvim dobra, da je ovo jedan dobar početak visokoškolskih ustanova i dodao:

“Vremenom će se svi ti nedostaci otkloniti, jer nijedan zakon, ili uputstva, nisu savršeni. Oni se nadopunjuju”, kazao je Rifat.

Inspektor u prosvjeti pri Direktorijatu obrazovanja SO Prizren, Ajrula Birdaini je pozitivno ocijenio Adminsitartivno uputstvo u kojem će se u toj kvoti naći mnogi studenti iz manjinskih zajednica, ali je i poručio:

“Nije mi jedino jasno, kako to neki prosvjetni radnici, koji rade u nastavi na bosanskom jeziku, daju svoju djecu na drugim nastavno obrazovnim procesima”, zapitao se Birdaini,  što bi figurativno značilo “sjeku granu na kojoj sjede”. 

Maja Marković Rama iz Američke ambasade u svojoj diskusiji istakla je da “što se tiče apela da se djete školuje na svom maternjem jeziku u potpunosti slaže”.

“Osnovna ljudska sloboda je da roditelji odluče na kojem će jeziku njihovo djete da uči, ali trebamo razmilsiti i o praktičnosti života na Kosovu, gdje je potrebno profesionalno obrazovanje koje je velika potreba na Kosovu”, kazala je Marković Rama i dodala da će biti dva ispitna roka koji će pružiti šansu da se ovo Adminsitartivno uputstvo iskoristi već od ove godine.

Dijana Renda iz Kancelarije Specijalnog predstavnika EU je istakla da je “prvi put, poslije niza godina postojanje jednog ovakvog pisananog dokumenta koje je od bitnog značaja za zajednice”.

“Ovaj dokument je dio zakonodavstva na putu ka jednom dugoročnom rješavanju, ili egzistiranju problema što se tiče obrazovanja manjinskih zajednica, u ovom slučaju na vosokom obrazovanju”, rekla je Renda.

Generalni konzul Republike Turske u Prizrenu Selen Evcit  je također na ovoj debati aktivno sudjelovala. Ona je podvukla da je ovo Adminsitartivno uputsvo dobro za bošnjačku i RAE zajednice, ali je pitala da li u kvoti od 12 odsto ulaze i oni turski studenti iz onih sredina u kojima se obrazovanje odvija samo na albanskom". 

Turski konzul Evcit je potom upitala zamjenika ministra "da li ministarstvo namjerava da poveća broj časova albanskog jezika u srednjim školama, u cilju pripreme budućih studenata iz manjinskih zajednica za studiranje na albanskom jeziku”.

"Administrativno uputstvo broj 09-2016 - Primjena afirmativnih mjera i zaštičenog broja mjesta za upis studenata iz nevećinskih zajednica u javnim ustanovama visokog obrazovanja", možete preuzeti   OVDJE!

 

 

 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš