Bošnjaci su za institucionalno rješenje krize na Kosovu

Ćerim Bajrami: I da Ilir Deda bude premijer mi ćemo biti dio vlasti

Bošnjački poslanici slijede institucionalne zakone Kosova, rekao je danas na sjednici Skupštine Kosova bošnjački poslanik Ćerim Bajrami.

Ćerim Bajrami: I da Ilir Deda bude premijer mi ćemo biti dio vlasti

"Ja jesam bošnjački poslanik, ali sam poslanik parlamenta Repunblike Kosova. Dakle, svih njegovih građana. Po drugi put u ovom parlamentu neko pokušava da nas predstavnike nevečinskih zajednica, isključi iz kosovskog konteksta.  Želim toj osobi kazati da to mišljenje zadrži za sebe. Ja sam imao prijetnji i provokacija i iz vremena kad je cijelom Kosovu i svim Kosovarima bilo mnogo teško, i to od ljudi koji su imali mnogu veću silu, pa nisam popustio. Mi smo predstavnici institucionalnih zajednica na Kosovu i slijedimo ustavni i zakonski sistem Kosova.

Onog momenta kada gospodin Ilir Deda bude premijer Kosova, vjerovatno ćemo mi opet biti pozicija, jer to nas obavezuje Ustav Kosova i nas niko ne može da isključi kao legitimne predstavnike naših zajednica da ne budemo dio institucionalnog sistema na Kosovu. Ako je u ovom momentu koalicija PDK-LDK ona koalicija koja ima većinu ovdje u Parlamentu, sasvim je prirodno, normalno, ustavno i zakonski da mi budemo dio te koalicije.

U protivnom, mi nemamo pravo da budemo u ovom parlamentu, jer na primjer nas dvoje bošnjački poslanika smo trenutno većinski poslanici Bošnjaka ovdje u Parlamentu, mi možemo podneti ostavku, ali će na naše mjesto doći neko koji će biti dio ove vlasti. To je ustavni i zakonski sistem Kosova, to također važi i za predstavnike većinske srpske zajednice i za predstavnike drugih zajednica. Ako neko ovo ne zna neka ponovo pogleda Ustav i zakone Kosova i nemoj da nas niko savjetuje šta trebamo mi da radimo", rekao je poslanik Kalicije Vakat u Skupštini Kosova.

Kada je riječ o razriješenju krize koja vlada na Kosovu Bajrami je pozvao da rješavanje problema unutar institucija, na miran i demokratski način.

"Ako išta znači moja riječ, ja pozivam naše poštovane poslanike iz opozicije da prestanu da nas ovdje siluju svih ovih mjeseci jer mi nismo zaslužili da nas niko gađa ni suzavcem niti bilo čime. Niti su oni zaslužili. Neka dođu ovdje sa nama. Neka budu ovdje da demokratski, i u okviru ustava i zakona Republike Kosova rješimo problem.

Ja sam spreman da ptužim svoj minimalni skromni doprinos, jer imam također dobre odnose i sa predstavnicima opozicije. Izvolte formirajmo ovdje jednu grupu unutar parlamenta, hajde da pokušamo da razriješimo ovaj problem. A ovako svakako ne ide. A to što će neko odlučivati, to što je manjina ovdje na Kosovu da mi sutra idemo na izbore, neka izvine. O tome ćemo se i mi pitati, jer dok god se pita većina izbora neće biti, jer postoji i drugo rješenje i mi treba da ga nađemo ovdje u okviru ovoga parlamenta i u okviru ovih institucija.

Završiću na kraju, a nije nevažno. Jedan hrvatski predstavnik mi je rekao na jednoj regionalnoj konferenciji: 'Mi znamo temperament Albanaca, i kada krenete negdje ne znate da se zaustavite. Neka o ovome razmisle, ako ova djela vaše opozicije na Kosovu se ne prekinu, Kosovo će mnogo izgubiti na regionalnoj i međunarodnoj sceni.' Niko nas neće čekati da se večno dogovaramo kad god na nekom problemu zastanemo da mi ponovo idemo na nekakve izbore.

Druge regije i druge države u regiji idu naprijed i neće nas čekati sigurno da riješimo naše unutrašnje probleme. Izvolite da nastavimo institucionalni život. Ovdje smo da pružimo punu podršku", rekao je na kraju poslanik Ćerim Bajrami.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš