Bošnjački nevladin sektor: Zaustaviti uništavanje prirodnih resursa zarad lične koristi

Nevladine organizacije civilnog društva na Kosovu su pokrenule peticiju u cilju zaustavljanja daljnje degradacije životne sredine izgradnjom mini hidroelektrana.

Bošnjački nevladin sektor: Zaustaviti uništavanje prirodnih resursa zarad lične koristi

Konstantno uništavanje prirodnih resursa od strane svih onih koji zloupotrebljavaju i iskorištavaju prirodne resurse za pojedinačnu korist, bilo da su donositelji odluka ili investitori, pokrenulo je niz aktivnosti mnogih nevladinih organizacija za očuvanje i zaštitu prirodnog bogatstva Kosova. Prikupljene informacije sa terena ukazuju da će ako odmah ne reagujemo, rijeke Kosova, kao i stanovništvo koje živi u njihovoj blizini, biti uništene i degradirane.

Potpisivanje ove peticije zahtijeva od donositelja odluka da:

1. Odmah zaustave sve radove na izgradnji malih hidroelektrana i uvedjenje moratorijuma na izdavanje građevinskih dozvola, otvarajući put integrisanoj studiji zasnovanoj na tačnim podacima o vodnim resursima na Kosovu.

2. Izrade Plana zaštićenih područja za izgradnju mini hidroelektrana i drugih projekata koje imaju katastrofalne posljedice na naše rijeke kao jednog od  strateških prioriteta vlasti.

3. Buduće vlade da se pridržavaju plana prilikom planiranja unapređenja vrijednosti prirodnih resursa Kosova, a posebno njenih vodenih resursa.

Prikupljanje potpisa trajat će dvije (2) sedmice i odvijat će se u nekoliko kosovskih općina, uključujući i ruralne sredine. 

Akciju prikupljanja potpisa podržavaju i nevaldine organizacije civilnog društva Bošnjaka Kosova čiji će volonteri organizirati prikupljanje potpisa za sprečavanje dalje degradacije prirodnih resursa u sredinama u kojima žive Bošnjaci. Pozivamo sve građane Bošnjake Prizrena, Župe i Podgore da se priključe akciji prikupljanja potpisa sa ciljem zaustavljanja izgradnje hidrocentrala u predjelima u kojima žive Bošnjaci, stoji u saopštenju bošnjačkih nevladinih organizacija.

Saopštenje potpisali:

"Equality”
"Sofra”
"Plejada”
"Podgorski Biseri”
"Natural Fresh”
"Wake Up Women”
"JCI Prizren”
"Relax”
"VKBIK”
"Centar za integraciju etničkih zajednica”

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš