Nakon ubistva Olivera Ivanovića

Bošnjaci na sjeveru Mitrovice zabrinuti za svoju bezbjednost

Na adresu redakcije web portala gorapress stiglo je pismo od Bošnjaka koji žive na sjeveru Mitrovice u kojem oni izražavaju zabrinutost za svoju bjezbednost nakon ubistva Olivera Ivanovića. Pismo objavljujemo u cjelosti

Bošnjaci na sjeveru Mitrovice zabrinuti za svoju bezbjednost

Događaj koji je zaintrigirao regionalnu i domaću javnost, a koji je za građane sjeverne Mitrovice još samo jedan u nizu, jeste ubistvo lokalnog političara i aktiviste Olivera Ivanovića, čelnika inicijative “Sloboda, demokratija , pravda”.

Niz nemilih događaja kroz proteklih godina, koji su kulminirali ubistvom Olivera Ivanovića, su izazvali uznemirenost i strah među Bošnjacima na severu. U proteklim godina smo bili svedoci različitih kriminalnih aktivnosti na čijoj su meti bili i Bošnjaci na Severu. Bošnjaci na Severu Mitrovicu se trenutno ne osećaju slobodnim i bezbednim, te se tim putem apeluje da se sprovedu neophodne mere u kojima bi se obezbedila sloboda kretanja kao i trajna bezbednost i sigurnost Bošnjaka na severu.

Bošnjaci kao narod su posebno ugroženi zato što se nalaze na granici između sukoba Srba i Albanaca koji se vodi zbog teritorijje ili “nicije zemlje”. Primorani su na hod po tankoj žici, te samo trenutak nepažnje može biti koban po svakog Bošnjačkog pojedinca i njegovu porodicu. Pošto zvanični zakon nije implementiran ,niti se poštuje, na Sjeveru Mitrovice vlada anarhija, a to je zakon jačeg, moćnijeg, opasnijeg. Strah je ustav a kazna metak, oštrica ,ili ako imate sreće onda je to pesnica.

Svakoga dana postoji opasnost, da se iz duge šetnje ne vratite svojoj kući. Posebna opasnost vreba ukoliko ste pripadnik političkih opcija ili ste iz nekih razloga nepodobni za nekog. Pored toga, sami rizik je veći ukoliko ste pripadnik neke manjinske zajednice.
 
Sjever Kosova je mjesto, bez zakona i bez pravila. To je regija, u kojoj svako radi šta hoće, zato što ne postoji mogućnost da bilo ko pred zakonom odgovara za svoja nedjela.
Bošnjaci na severu Mitrovice nemaju izbora sem da napuste to tužno mjesto, što i jeste nečiji strateški cilj.

Konstantno ugrozavanje ljudske bezbjednosti i nekažnjavanje najtežih zločina imaju za cilj da ubiju volju, želju i bilo kakvu nadu da će jednog dana biti bolje. Na nama je odgovornost i zato bez obzira na sve opasnosti, ne smijemo dozvoliti da u tome i uspiju.
Predlažemo i apelujume da se alarmiraju sve relevatne institucije (kroz politicku moć Bošnjackih lidera na Kosovu i regionu) kako bi se obezbedila sloboda kretanja kao i  bezbednost Bošnjaka na severu Mitrovice.                                                                
                                                                                                                      Osman Džudžević u ime zabrinutih Bošnjaka severne Mitrovice

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš