Bošnjaci Kosova za transformaciju bezbjednosnih snaga Kosova

U vecerasnjem susretu u Prizrenu sa predsjednikom Republike Kosova i predstavnicima Bosnjaka, Turaka i Roma u centralnim kosovskim institucijama, izmedju ostalih pitanja, predsjednik Hashim Thaci je ukratko pojasnio i svoj prijedlog Zakona o BSK, odnosno njihovoj transformaciji u Vojsku Kosova.

--

Nas dvoje bosnjackih zastupnika - moja malenkost i Duda Balje, uz ministra Demirija u ime koalicije ''Vakat'', a slicno misljenje su imali i drugi predstavnici nevecinskih zajednica, smo ponovili svoj stav - da jesmo za transformaciju BSK u vojsku, odnosno da cemo glasati za prijedlog zakona koji treba da regulise ovu vaznu oblast za pitanje bezbjednosti Kosova.

Inace sam vec preko pola godine i licno u Komisiji za unutrasnje poslove i nadzor BSK dao konstruktivni doprinos i po ovom pitanju.
I zbog toga, na primjer, pocev od ministra BSK i njihovog komandanta, pa do vecine predstavnika vecinskog naroda u kosovskoj javnosti, vise ne govore o ''rezervisanosti manjina'' oko promjene statusa i misije FSK (bilo ustavnim ili zakonskim izmjenama), vec isticu da su ''predstavnici drugih manjina - za''.

I ovom prilikom i predsjedniku drzave smo istakli da ce nasa posvijecenost za popravku naseg nepovoljnog broja i strukture pripadnika Bosnjaka u BSK biti nasa stalna briga i da cemo nastaviti sa primjedbama s tim u vezi, koje cemo vjerovatno imati i na sam tekst ovog nacrta zakona, kad je rijec o njegovim garancijama naseg spomenutog polozaja u BSK.

Medjutim, nasa podrska transformaciji BSK je zbog toga sto ce kosovska vojska biti i nasa armija, koja ce imati ulogu pomoci i odbrani zemlje i svih njenih gradjana !

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš