"Ako Srbija prizna Kosovo, svi radari se okreću ka BiH"

Lider SAD Bakir Izetbegović izjavio za Glas Amerike da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

"Ako Srbija prizna Kosovo, svi radari se okreću ka BiH"

Izetbegović je u intervjuu za Glas Amerike komentarisao mogući ishod odnosa Beogradai Prištine, ali i odnos BiH i Kosova, a jedinu vezu između Kosova i BiH vidi u tome "što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima".

"Na to ne možemo ćutati i treba podsetiti na tu stvar kada se krenu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda", rekao je Izetbegović za "Glas Amerike, a preneo sarajevski portal Kliks. 

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH. 

"Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke", rekao je Izetbegović i dodao da će se i oprobavati reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati. 

"Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi", zaključio je Izetbegović. 

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović kaže da je on samo "upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš