Akademik Zukorlić: Veoma nam je važno kakvo je stanje bošnjačke zajednice na Kosovu

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić istakao da kao pripadnik zajednice bošnjačkog naroda po pitanju Kosova ima visoku pažnju i zbog relativno brojne zajednice Bošnjaka na Kosovu koji također traži svoje mjesto u ovim novim okolnostima.

Akademik Zukorlić: Veoma nam je važno kakvo je stanje bošnjačke zajednice na Kosovu

– Bošnjacima na Kosovu nije nimalo lako da očuvaju svoj jezik svoju kulturu, svoje posebnosti na koje imaju pravo i zato je za nas i sa tog aspekta izuzetno važno kako će se sve okolnosti odvijati. Istina bošnjački narod na Kosovu se preko svojih političkih predstavnika maksimalno bori za svoju poziciju. Ovaj put su ostvarili neke iskorake imaju i svoju potpredsjednicu Vlade gospođu Emiliju Redžepi koja je veoma vrijedna i koja se poput lavice bori za svoju zajednicu koristeći svaku priliku za to. Zato smo mi kao zajednica koja ne želi na bili koji način da napravi pogrešan potez u ovim odnosima između Beograda i Prištine, ali isto tako ne možemo biti po strani jer nam je veoma važno kakvo je stanje bošnjačke zajednice na Kosovu i u kakvim okolnostima oni mogu ostvarivati svoja prava, kazao je Zukorlić.

Predsjednik Aleksandar Vučić nakon izlaganja akademika Zukorlića kazao da se Beograd trudio da pomogne pripadnicima bošnjačkom narodu na Kosovu.

– Trudili smo se da pomognemo koliko je moguće, pre svega na severu KiM, tamo gdje možemo više, ali i u svim drugim dijelovima, da učinimo sve od interesa za bošnjački narod, rekao je Vučić.

Dodao je da je kada je bio u Leposaviću razgovarao sa mještanima naselja u kojima žive Bošnjaci, urađen je put vrijedan 1,3 miliona eura.

– Radimo ogradu oko džamije, trudimo se da pomognemo oko poljoprivredne mehanizacije, da bi ljudi živjeli bolje i opstali na ognjištima, rekao je Vučić.

Izvor: (sandzakpress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš