gazetaekspes

Bez napretka u istrazi o sukobu interesa Haradinaja zbog povećanja sopstvene plate za 100 odsto

Od decembra 2017. pa do danas, premijer Ramush Haradinaj je primio oko 20 hiljada eura kroz plate više nego njegov prethodnik na ovom položaju, Isa Mustafa (u vremenskom periodu od 13 meseci). Ovo je moguće zato što je lider AAK, nakon preuzimanja vlasti, doneo odluku da sebi poveća platu za 100 odsto.

Bez napretka u istrazi o sukobu interesa Haradinaja zbog povećanja sopstvene plate za 100 odsto

Bivši komandant zone Dukagjini, koji se žalio da mu je potreban novac da kupi skuplje kravate, ovu odluku je doneo 20. decembra 2017, povećavši sebi platu sa 1.500 na 2.950 eura.

Ova odluka prvog čoveka vlade odmah je osporena. Agencija za borbu protiv korupcije ocenila ju je kao konflikt interesa, a pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija je podneo i krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Kosova povodom ove odluke Haradinaja.

Međutim, i nakon svih ovih meseci, državni zvaničnici, zajedno sa prvim čovekom vlade nastavljaju da primaju plate sa povećanjem (izuzev nekoliko ministara), jer institucija Specijalnog tužioca nije donela nikakvu odluku o ovom slučaju.

Gazeta Express je u vezi sa ovim slučajem kontaktirala portparola Kancelarije specijalnog tužioca, Sylë Hoxhu i prema njegovim rečima, na ovom slučaju se radi, ali nema nešto konkretno.

„Radi se na slučaju, još nije doneta nikakva odluka,“ rekao je on za Gazetu Express.

I šef Agencije za borbu protiv korupcije, Shaip Havolli, potvrđuje isto.

„Agencija zajedno sa Tužilaštvom radi na ovom predmetu,“ rekao je Havolli za Gazetu Express.

Dok nema neke konkretne odluke, poslanica pokreta Samoopredeljenje, Albulena Haxhiu, je za Gazetu Express rekla da su zainteresovani za ovaj predmet i da su obavešteni da je određen i predmetni tužilac, ali nijednu dodatnu informaciju nemaju.

Konkretno, još od 29. juna 2018. pa sve do danas, jedini konkretni pomak za ovu tužbu protiv Haradinajeve odluke za povećanje plata, je određivanje predmetnog tužioca čije ime niko ne zna.

Vlada Republike Kosova je odluku za povećanje plata državnih službenika za 4 odsto donela 12. januara 2018.

Nakon ove odluke, usledila je odluka Agencije za borbu protiv korupcije od 29. januara, koja je konstatovala da ova odluka predstavlja konflikt interesa.

„Visoki javni službenici (premijer, zamenici premijera, ministri i zamenici ministara) koji su glasali za ovu odluku, su po mišljenju kosovske Agencije za borbu protiv korupcije „postupili u suprotnosti sa Zakonom za sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javne funkcije, konkretno sa članom o prijavljivanju privatnog interesa,“ stoji u odluci ABPK.

Ustavni sud je juna meseca 2018. doneo odluku da postupanje vlade Haradinaja nije protivustavno, ali se nije bavio pitanjem da li se takvom odlukom krši zakon.

Premijer Haradinaj je imao platu od 1.443.20 eura, dok je odlukom vlade ova plata povećana na 2.950 eura, znači povećanje od 100 odsto. Za godinu dana za platu premijera iz državnog budžeta će biti izdvojeno 35.400.

Isto će biti i sa zamenicima premijera, a kojih vlada Haradinaja ima pet. Oni su pre odluke vlade imali platu od 1.356,30 eura, a sada će imati 2.500 eura. Za jednu jedinu godinu, 150.000 će biti utrošeno za plate zamenika premijera.

Ne stoje loše ni ministri. Oni će sada biti plaćeni 2.000 eura mesečno, u odnosu na 1.270.50 eura koliko su bili plaćeni ranije, to je povećanje za više od 70 odsto.

Dvadeset ministara od ukupno 21 zato što Dardan Gashi ne prima platu kao ministar dijaspore već prima platu kao zamenik premijera) kao kompenzaciju za ovih šest meseci, „odraće“ državni budžet za 87.600 eura. 480.000 eura sada i nadalje primaće iz budžeta svake godine ministri Vlade Kosova.

Dok će, zamenici ministara biti jedini kojima će se smanjiti plata – od trenutnih 1,182.50 eura, oni će mesečno biti plaćeni 1,150 eura, što je smanjenje od 32.50 eura.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš