Može li Novak postati najbolji teniser svih vremena?

Statistika nekada može odvesti na krivi kolosjek, ali kad je Novak u pitanju ta je statistika vjerna slika onoga što se događa na terenu.

Može li Novak postati najbolji teniser svih vremena?

Nakon što se Novak Đoković poravnao sa Rodom Laverom i Bjornom Borgom po broju osvojenih grand slamova (11), nakon što je sustigao i Roya Emersona po broju osvojenih Australian Opena (6), nakon što je odigrao pet uzastopnih finala grand slama i u četiri pobijedio i nakon što jednostavno izgleda nepobjediv, pitanje koje se neminovno nameće - može li Novak Đoković stići Federerovih 17 grand slamova i tako i statistički postati najbolji svih vremena?

Budućnost je naravno teško predvidjeti, posebno u vrhunskom sportu, a posebno u tenisu gdje je kalenadar krcat.

No, puno toga ukazuje na to da cilj koji Novak ne skriva nije nemoguća misija.

Naprotiv, statistika nekada, posebno u teniskim mečevima, može odvesti na krivi kolosjek, ali kad je Novak u pitanju ta je statistika vjerna slika onoga što se događa na teniskom terenu.

U okruženju generacije fantastičnih igrača koji ruše rekorde posljednjih deset godina, u ovom trenutku ta statistika kaže da Novak Đoković protiv najboljeg svih vremena, neki kažu za sada, Rogera Federera vodi 23-22, protiv Nadala 24-23, protiv Murraya 22-9, a u posljednja dva meča Federer (polufinale Australian opena) i Nadal (finale Dohe) su Đokoviću u dva seta uspjeli otkinuti ukupno šest gemova.

Ako bismo se služili matematičkim zaključcima jasno je ko je najbolji igrač današnjice, bolje rečeno u posljednje tri godine.

Uvijek uspravan, čvrst, pozitivan

Kakva je to dominacija pokazuje najbolje scena u prvom setu, kada je kod rezultata 5-0 cijeli Murrayjev boks skočio na noge nakon što je Škot osvoji prvi game.

Drugi igrač svijeta, koji je na ATP listi sakupio manje od polovice poena koje je osvojio Novak. Razmak između svjetskog broja jedan i ostatka teniskog svijeta nikada nije bio veći.

No i pored tog prvog seta (6-1 za 30 minuta) kroz koji je Novak ekspresno projurio (spasivši break loptu u prvom gameu), svi smo znali da priča neće biti kratka i pored toga što je svjetski broj jedan igrao vrlo agresivno i što je Andy spašavao break lopte na početku drugog seta gdje su prva tri gema trajala 23 minute.

Meč je ustvari tada ponovo počeo. Murray je uspio donekle prigušiti Novakovu agresivnu igru, ali nije uspio podići svoj nivo igre dovoljno da bi ugrozio Novaka.

Neki će reći da je to bilo finale teniskih “radnika” koji imaju i znanja i strpljenja držati loptu u igri do besvjesti, bez improvizacija i varijacija.

U takvom okršaju Novak je izgledao kao i u prethodnih pet finala u Melbournu- nesalomiv.

Posebno u sudaru, kako se to kaže, govora tijela. Novak uvijek uspravan, čvrst, pozitivan, a Andyju je svaka pogreška odnosila energiju i koncentraciju, diskutujući sa svojim timom pa čak i gledaocima.

'Znao sam da neće biti lako'

U drugom setu vidjeli smo bolji tenis, jer je Andy počeo igrati bolje - posebno je dobro servirao, a osim toga vidjeli smo mnogo više varijacija, promjene smjerova nevjerovatnih uglova koje su obojica kreirali.

No Novak je bio čvršći kao i u svih pet finala u Australiji, u svih pet mečeva protiv Murrayja od kojh su tri bila finalna.

Imao je šansu Andy makar za set, ali u ključnim poenima Đoković je bio uvijek odlučniji i precizniji sa jasnijim idejama u realizaciji taktike.

Kao, naprimjer, u možda najvažnijem gemu za dalji tok meča, u drugom setu, kad je kod 5-4 Murray imao samo dva koraka do osvajanja seta no Novak je uspio naći rješenje, a onda odmah nakon toga preokrenuo je Murrayjev servis game gdje je Škot imao 40-0.

No, Đoković je došao na 40-40 i nakon poena u kojem je izmijenjeno 36 udaraca svih vrsta, došao je do break lopte koju je nakon samo treće izmjene realizovao.

“Znao sam i očekivao sam da neće biti lako kakav me meč očekuje. Andy je veliki borac, počeo je dobro servirati i menjati taktiku. Ja sam doduše mogao i morao igrati bolje nakon što sam napravio break. Na kraju je ipak odlučilo to što sam važne poene igrao bolje”, rekao je Novak između ostalog na pres konferenciji nakon meča.

“Bilo je prilično frustrirajuće izgubiti game u kojem vodiš 40-0”, rekao je Andy nakon meča.

Protiv Novaka moraš početi najbolje što možes

Koliko je mentalno jak, Novak je pokazao u desetom gameu u kojem je sevirao za 2-0, napravio dvije dvostruke servis greške, ali ga ni to nije zaustavilo.

Andy Murray nikad nije okrenuo zaostatak od 0-2 protiv Đokovića, a nije ni ovog puta.

Na samom početku trećeg seta bekend paralelom koja je uhvatila crtu izgledalo je da Novaka ništa više ne može zaustaviti.

Što reče jedan moj prijatelj iz svjetskog teniskog vrha, “protiv Novaka moraš početi najbolje što možes već u prvom poenu prvog seta, a ne od prvog poena drugog ili trećeg seta”.

To je bio slučaj u meču Đoković Federer u polufinalu kad je Novak ekspresno otišao na 2-0.

No Murray se nikada ne predaje, to znamo, uspio je vratiti break i izboriti tiebreak gdje odmah prvi poen izgubio dvostrukom servis greškom, pa zatim još jednom i to je bio kraj.

Škota je izdalo oružje koje ga je držalo iznad vode. S druge strane, Đoković je upravo u tim trenucima servirao sjajno.

Razmak od 6-1 koji je napravio u tie breku je bilo dovoljno za šestu titulu Austarlian Opena.

Statistika, kao što rekoh na početku, nekada odvuče na pogrešan kolosjek.

Naprimjer, Murray je napravio više “winera”, ali  neke su brojke neumoljive, a to je broj pogrešaka.

Tu je Andy bio u dubokom deficitu posebno u ključnim djelovima meča - kao što je bio tie break trećeg seta.

Na kraju strastan poljubac na terenu gdje 2008. osvojio svoj prvi grand slam i koji mu je otvorio vrata prema teniskoj besmrtnosti - koja je tada počela i traje…

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš