Cirkus “nameštanje“ i Novak u njemu

U poslednja dva-tri dana Australijan open nije u centru pažnje teniskog sveta. Sada je u fokusu priča o nameštanju mečeva.

Cirkus “nameštanje“ i Novak u njemu

To je ozbiljna tema kojoj treba pristupiti na upravo takav, ozbiljan način. Dakle, sve suprotno onome što se dešava. Do sada se još nije izašlo u javnost sa konkretnim imenima i opipljivim dokazima, što je idealno tlo za spekulacije svakojakih vrsta, pa mediji, uključujući i one najuglednije svetske, prave vašarsku atmosferu licitirajući mečevima, “neimenovanim izvorima“, sumama itd.

U tom cirkusu došao je red na tačku s Novakom Đokovićem – jedan italijanski veb-sajt objavio je da je 2007. godine srpski teniser namerno izgubio od Fabrisa Santoroa na Mastersu u Parizu.

Momak koji iza sebe već ima titulu u Montrealu na kojoj je pobedio Rodika, Nadala i Federera, koji je već tada treći teniser sveta i za kojeg je jasno da ga čeka blistava budućnost. Ako ne blistava, a ono takva u kojoj će se finansijski obezbediti igrajući tenis.

I, zaista, ništa nije logičnije nego baš u tom trenutku namestiti meč i sa 20 godina ugroziti budućnost za koju si radio prethodnih 15. Ali to je deo doba u kojem živimo, sigurno će se kliktati da je “Đoković namestio“, a posle ćemo da se pravimo blesavi, kao da nije ni bilo, a raja će se već zaokupiti nečim drugim. To je recept poznat u drugim sferama života, ali očito ni sport i novinastvo nisu imuni.

Na fakultetu buduće novinare uče da je poželjno ponoviti ili blago preformulisati isto pitanje kako bi se dobio željeni odgovor. Nekada to jeste primenjivo, ali često i nije. Ako prvi put dobijete generički, šablonski odgovor, sasvim je na mestu ponoviti pitanje, jer ono tera sagovornika da se malo zamisli i zaroni dublje u mozak. Treći put isto najčešće je besmisleno – rekao je sve što ima ili što je hteo da kaže.

Novaka je na konferenciji za medije dočekao rafal pitanja u vezi sa duelom sa Santoroom. Ne jednom, ne dva puta, ne tri, ne četiri, pet puta su Đokovića pitali istu stvar.

“Moj odgovor je da će uvek biti spekulacija, to je sada glavna tema u tenisu, biće mnogo priča, tako da... Šta ima da se kaže? Izgubio sam taj meč. Ne znam da li pokušavate da stvorite priču o tom meču ili o bilo kom meču u kojem je igrač iz vrha izgubio u ranoj fazi turnira, to je apsurdno“.

Ali već postoji priča o tom meču...

“To i jeste moja poenta, svako može da stvori priču o svakom meču. Nije bilo mnogo takvih u kojem su igrači iz vrha gubili rano u poslednjoj deceniji i možete da izaberete bilo koji od njih. Nema nikakvih dokaza, činjenica, samo spekulacije, tako da ne mislim da tu ima ikakve novinarske priče“.

Đoković na konferencijama zaista ponekad izvodi vratolomije u smislu da od beznadežnih pitanja napravi prihvatljiv odgovor, ali sada je i njemu prekipelo.

“Ljudi, nemam više šta da kažem o ovome. Ako imate bilo koje drugo pitanje ili bilo koju drugu temu, tu sam“.

I eto, sada sam i ja upao u tu zamku – Australijan open nije glavna tema, nego je to nameštanje. Ali ovakva glupost jednostavno nije smela da bude ignorisana i tužno je videti da su svi mediji zaboravili šta znači odgovorno izveštavanje.

No, to je šira i kompleksnija tema, a ovde se trudimo da se malo i opustimo. Priznajte, mislili ste da je ceo dosadašnji deo teksta diverzija kako biste zaboravili na obećanje da ću neko od vaših pitanja postaviti Novaku.

Ne brinite, u četvrtak u osam ujutru čekaju vas odgovori na najbolja pitanja – stigao sam da postavim dva. Na kraju konferencije uspeli smo da “uguramo“ još dva kratka, jer je moderatorka požurivala Đokovića – za sada ću vam otkriti da ga je jedno od ta dva lepo nasmejalo. Postavili ste mnogo interesantnih, korisnih i šaljivih pitanja, tako da sam imao težak posao. Nadam se da ćete i vi biti zadovoljni odgovorima.

Dan je u Melburnu počeo kišom i uverio sam se šta misle kada kažu da se ovde “za sat promene četiri godišnja doba“. U jednom trenutku se kisne, u drugom se gori na suncu...

I igrači su se ponašali u skladu sa sumornim početkom dana – bez iznenađenja, osim poraza Kvitove uveče, bez kontroverzi i bez naročito uzbudljivih mečeva.

Rod Lejver arena još lepše izgleda pod reflektorima, a Đoković je na teren izašao fokusiran i naoštren, nije hteo do kasno da ostaje i bio je frustriran čak i kada možda nije bilo potrebe. Mladi Alis je odigrao hrabro u trećem setu, gurnuo je Novaka iza osnovne linije, ali je u taj brejku ipak presudilo iskustvo.

Dušan Lajović nije imao sreće – prvo je povredio Ahilovu tetivu u singlu, zatim su ga uhvatili grčevi, a onda je u dublu iskrenuo skočni zglob. Kada dođe takav dan, jedino treba zaželeti da što pre prođe.

Polako se bližim ličnom rekordu 15-časovnog radnog dana, ali kako čovek da se žali kada je u Melburnu? Napuštam vas uz tradicionalni kraj – crtice.

Crtice iz Melburna

Da li će Federeove ćerke igrati tenis? “Mislim da me ne uzbuđuje da provedem baš 40 godina na Turu“, rekao je Rodžer uz smeh. “Mislim da neće igrati, možda ne budu volele tenis na način na koji ga ja volim. Ali ko zna? Idu na časove tenisa jer tata tako kaže, a ja mislim da je to dobro za njih. Teniski svet je divno mesto, inače ne bih bio njegov deo. U ovom sportu se uči kako da gubiš, kako da pobeđuješ, dobar je i za stvaranje prijateljstava, za disciplinu, koordinaciju ruke-oči, ma za sve.“

- “Ne razmišljaj. Ako razmišljaš, gotov si“, taj savet je u šali sebi dao Felisijano Lopes u razgovoru sa Fernandom Verdaskom. Prethodno mu je čestitao na velikoj pobedi nad Nadalom. Istina je da veliki broj tenisera najbolje igra kada se oslanja na instinkt.

- Endi Mari bio je prilično raspoložen na treningu – dosta je vežbao pasing, odgovarao je na napade slajsom, duboke lopte i napade iz sredine terena svog sparing partnera. Potom se posvetio riternu, a interesantno je da je sparing partner stajao metar u polju pri servisu kako bi Endi morao brže da reaguje.

- U poređenju sa Rolan Garosom i Vimbldonom, Australijan open mnogo je komforniji. Za razliku od prva dva, u Melburnu se i treninzi igrača najavljuju na semaforima, a najbolji teniseri i teniserke često treniraju na terenima koji su najdostupniji navijačima – mogu da budu direktno uz teren ili da posmatraju tri terena odjednom sa terase.

- Jelena, hoćeš li malo prošetati Melburnom? “Najradije bih se zavukla u pećinu da se malo ohladim. Samo klima i televizor“, uz osmeh je rekla JJ.

- Tokom dana moći ćete da pročitate intervju sa nekadašnjim drugim teniserom sveta i dvostrukim finalistom Rolan Garosa, a u međuvremenu se zabavite uz intervju sa “detetom SFRJ“, kao i uz prvu galeriju fotografija.

Pozdrav iz Melburna,

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš